Șase milioane de euro pentru reforme, anunțate de ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, cu ocazia inaugurării ambasadei Danemarcei la Chișinău

  • 25 Ianuarie 15:10
Șase milioane de euro pentru reforme, anunțate de ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, cu ocazia inaugurării ambasadei Danemarcei la Chișinău

Regatul Danemarcei deschide astăzi ambasada sa în Rep. Moldova, cu participarea ministrul danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, aflat în vizită la Chișinău, la invitația omologului său, Nicu Popescu. Cei doi oficiali au susținut o conferință de presă în care au subliniat parteneriatul excelent dintre cele două state. Șeful diplomației Rep. Moldova a mulțumit Danemarcei pentru susținerea intereselor Rep. Moldova în cadrul Alianței Nord Atlantice și în Uniunea Europeană. Nicu Popescu a făcut din nou apel la comunitate internațională de a continua susținerea Ucrainei iminentă în menținerea păcii în Rep. Moldova dar și în întreaga Europă. Lars Løkke Rasmussen a anunțat proiecte investiționale în valoare de 6 milioane de euro în perioada următoare în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Reziliența economică, energetică și sprijinul în consolidarea securității naționale ale Rep. Moldova au fost principalele subiecte pe agenda discuțiilor între miniștrii de Externe de la Chișinău și Copenhaga. Deschiderea de misiuni diplomatice la Chișinău va accelera ancorarea Rep. Moldova în familia europeană a subliniat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

”Ultimul an a fost un an în care am reunit să fortificăm vizibil prezența diplomatică a partenerilor noștri europeni în Rep. Moldova. Au fost deschide sau făcut anunțuri despre deschiderea unor ambasade, evident de Danemarca, Belgia, Țările de Jos, Spania și Grecia. Aceste noi misiuni diplomatice, inclusiv cea deschisă de azi ne va permite să ancorăm Rep. Moldova în familia statelor europene ”, spune Nicu Popescu.

La rândul său oficialul danez a felicitat Rep. Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE, apreciind eforturile de reformă realizate de Chișinău în pofida crizelor și încercărilor de destabilizare din partea Federației Ruse.

Lars Løkke Rasmussen a anunțat proiecte investiționale în valoare de 6 milioane de euro în perioada următoare în Rep. Moldova în domeniul reformelor de aderare la UE. 

”Sunt bucuros să anunț susținerea proiectelor noastre în valoare de 6 milioane de euro aici în Rep. Moldova. Vom lucra împreună în realizarea reformelor pentru aderarea la UE în diferite domenii și acest pachet, cel puțin deschiderea ambasadei la Chișinău este o declarație de angajament ferm față de relațiile noastre. Vreau ca companiile din Danemarca să înțeleagă care este potențialul aici în Rep. Moldova. Companiile daneze exportă tehnologii de energie verde, și vrem să asigurăm un sector energetic sustenabil. Anume în acest domeniu cred că este loc de o colaborare mult mia strânsă ”, declară Lars Løkke Rasmussen.

Potrivit datelor oficiale în Rep. Moldova activează aproape 40 de companii cu capital danez, cu investiții anuale de aproape 70 de milioane de lei. Fructe proaspete și uscate, semințe de floarea soarelui, vinuri sunt principalele produse pe care le exportăm în Danemarca.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău