Sarkozy la Tunis pentru a sprijini 'lupta civilizației împotriva barbariei'

  • 20 Iulie 2015 19:13
Sarkozy la Tunis pentru a sprijini 'lupta civilizației împotriva barbariei'

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, șeful partidului de dreapta Republicanii, s-a deplasat luni în Tunisia pentru a sprijini 'lupta civilizației împotriva barbariei', în această țară lovită de două atentate jihadiste, relatează AFP.

'Scopul vizitei este foarte simplu: Tunisia trăiește ore foarte dificile. Prietenii Tunisiei trebuie să fie aici când lucrurile merg bine sau când merg mai puțin bine', a declarat el presei la muzeul Bardo unde a depus o coroană de flori în semn de omagiu pentru victimele atacului sângeros de la 18 martie, soldat cu moartea a 21 de turiști străini și a unui polițist.

Acest atac a fost urmat trei luni mai târziu, la 26 iunie, de un alt atac soldat cu moartea a 38 de turiști într-un hotel de pe plajă, în stațiunea Sousse. Cele două atentate au fost revendicate de gruparea Statul Islamic (SI).

'Al doilea motiv al acestei deplasări este acela că tunisienii nu desfășoară pur și simplu o luptă pentru Tunisia (...) Este o luptă care merge dincolo de Tunisia. Este o luptă de partea civilizației împotriva barbariei', a adăugat Sarkozy, care în cursul dimineții a fost primit de președintele Béji Caid Essebsi.

'Despre asta este vorba, războiul pentru civilizație, cultură, democrație reușită, tranziție între un regim de dictatură și democrație. Aceasta este miza', a mai spus el.

Tunisia se confruntă de la revoluția care a pus capăt dictaturii lui Zine El Abidine Ben Ali în ianuarie 2011 cu o creștere în amploare a mișcării jihadiste, care a ucis câteva zeci de polițiști și militari, precum și turiști străini.

Nicolas Sarkozy, pe vremea când era președinte, a fost puternic criticat și acuzat că a susținut până la capăt regimul lui Ben Ali, în ciuda reprimării manifestațiilor din decembrie 2010 și ianuarie 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău