Sărăcia îi forțează pe nord-coreeni să pescuiască tot mai în largul mării

  • 06 Decembrie 2017 12:47
Sărăcia îi forțează pe nord-coreeni să pescuiască tot mai în largul mării

Lipsa hranei și a valutei, pe fondul sancțiunilor internaționale, îi forțează pe nord-coreeni să pescuiască tot mai în largul mării, în ciuda ambarcațiunilor lor fragile, ceea ce a dus recent la o serie de naufragii în largul Japoniei, potrivit unor analiști citați de AFP.

Aceste bărci de pescuit din lemn, vechi și prost echipate, ajung în derivă sau naufragiază la marginea arhipelagului nipon cu zecile în fiecare an. Însă numai în noiembrie, paza de coastă japoneză a înregistrat 28 de astfel de cazuri, un record pentru o singură lună de la începutul acestor statistici în 2014.

Până în prezent, 42 de nord-coreeni naufragiați au fost salvați de paza de coastă niponă în acest an, un alt record. Însă uneori autoritățile japoneze descoperă doar cadavre la bordul acestor ambarcațiuni improvizate — 18 în acest an până acum—, de unde și numele de 'bărci fantomă' pe care l-au primit în Japonia.

Pescarii nord-coreeni "încearcă disperați să atingă obiectivele de pescuit, ale căror niveluri sunt ridicate în fiecare an", explică pentru AFP Toshimitsu Shigemura, profesor emerit la Universitatea Waseda din Tokyo și specialist în Coreea de Nord.

De la venirea sa la putere în 2013, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a dispus creșterea producției naționale de pește.

Însă "Coreea de Nord a vândut anul trecut Chinei o parte din drepturile sale de pescuit în Marea Galbenă, cu scopul de a obține valută", rămânând astfel fără zonele sale de pescuit vestice și obligându-i pe pescari să se îndrepte mai mult spre Marea Japoniei, subliniază Pyon Jinil, jurnalist și scriitor japonez de origine coreeană.

Însă din moment ce bărcile lor "sunt mai degrabă vechi și nu au suficient carburant", ei ajung deseori în derivă spre Japonia, adaugă Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea de studii nord-coreene din Seul.

Fenomenul este amplificat de criza alimentară din țară, în special în urma înăspririi sancțiunilor internaționale impuse din cauza programelor nuclear și balistic ale regimului nord-coreean, potrivit analiștilor.

"Raționalizarea alimentară a fost intensificată, iar în prezent un cetățean nord-coreean primește numai 300 de grame de hrană pe zi", afirmă Pyon Jinil, intervievat de AFP.

Nord-coreenii ar vrea să importe din China produse de bază, "însă nu au suficientă valută" nici măcar pentru a achiziționa orez sau porumb, adaugă el.

Rezervele de valută ale Coreei de Nord au scăzut cu o treime comparativ cu anul trecut, din cauza sancțiunilor impuse de ONU, mai afirmă Pyon Jinil.

Media japoneze relatează pe larg despre fiecare apariție a ambarcațiunilor suspecte provenite din Coreea de Nord, unii speculând că în realitate ar fi vorba de bărci-spion.

Autoritățile de la Tokyo tratează aceste cazuri cu foarte mare seriozitate: ministrul japonez al transporturilor, Keiichi Ishii, a anunțat marți o intensificare a supravegherii coastelor Japoniei.

Iar purtătorul de cuvânt al executivului nipon, Yoshihide Suga, a dat asigurări în aceeași zi că guvernul anchetează acest aflux de ''bărci fantomă'', inclusiv pentru a vedea dacă "este vorba de pescari sau nu", după ce media au relatat că una dintre aceste ambarcațiuni avea o emblemă militară nord-coreeană.

Însă Toshimitsu Shigemura, de la Universitatea Waseda, nu crede în această ipoteză. "Agenții nord-coreeni nu vin la bordul unor bărci atât de proaste", ci cu nave bine echipate, spune el.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
8,29
Cer fragmentat
Umiditate:67 %
Vint:2,57 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău