Șapte țări membre UE, printre care și România, apără rolul energiei nucleare în viitorul mix

  • 25 Martie 2021 15:22
Șapte țări membre UE, printre care și România, apără rolul energiei nucleare în viitorul mix

Șefi de stat și de guvern din șapte țări membre ale Uniunii Europene, printre care și România, apără rolul energiei nucleare în Europa, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene făcută publică joi, relatează AFP.

Este "un apel de urgență pentru a asigura reguli ale jocului echitabile pentru energia nucleară în UE, fără a exclude politici și avantaje climatice și energetice", se menționează în textul postat online pe site-ul guvernului polonez.

Scrisoarea, în engleză, este semnată de președintele francez Emmanuel Macron și prim-miniștrii din Ungaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia și Slovenia. Datată 19 martie, ea a fost făcută publică joi.

Acest apel intervine în plină discuție privind combaterea schimbărilor climatice în UE și Pactul verde european, care ar urma să condiționeze accesul la finanțări și deci investițiile pentru numeroși ani.

Anumite țări sunt favorabile includerii energiei nucleare în acest mix datorită avantajelor climatice, întrucât produce emisii foarte scăzute de CO2. Alte țări, precum Germania și Austria, se opun acestei perspective.

Semnatarii scrisorii cer "ca politicile energetice și climatice europene să susțină toate căile către neutralitatea climatică, potrivit principiului neutralității tehnologice".

În plus, ei subliniază "contribuția sectorului nuclear pentru combaterea schimbării climatice" și văd în acesta un mijloc de a susține dezvoltarea energiei regenerabile, fără a uita locurile de muncă create.

Statele membre au viziuni foarte diferite privind rolul sectorului nuclear în viitor.

Germania a decis să renunțe la acest tip de energie în urma catastrofei de la Fukushima (2011) și acest mare contributor la bugetul UE este ostil finanțărilor europene pentru tehnologia în cauză.

Țări precum Polonia sau Republica Cehă contează în schimb pe ea pentru a limita utilizarea cărbunelui, foarte poluant și emițător de gaz cu efect de seră.

Franța își obține în schimb peste 70% din energia electrică din centrale nucleare, o cifră pe care vrea să o reducă la 50% până în 2035.

Chiar dacă executivul francez nu a decis până acum dacă va construi noi reactoare, Emmanuel Macron a dat asigurări că "viitorul nostru energetic și ecologic include și domeniul nuclear", notează AFP.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău