Șapte sportivi moldoveni au obținut până în prezent biletele olimpice de acreditare

  • 18 Februarie 2020 17:38
Șapte sportivi moldoveni au obținut până în prezent biletele olimpice de acreditare

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat astăzi, într-o ședință, mersul pregătirilor lotului național către Jocurile Olimpice de la Tokyo (Japonia) din vara anului curent, relatează MOLDPRES.

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), Nicolae Juravschi, a făcut în debutul reuniunii o succintă prezentare a stării de lucruri la tema pusă în discuție. ”Șapte sportivi au obținut biletele olimpice de acreditare. Sperăm că lotul național va fi alcătuit până la finalul calificărilor din circa 20-25 atleți, care vor reprezenta 10 discipline. Cu regret, finanțarea pregătirilor a întârziat”, a declarat el.

La rândul său, secretarul de stat în domeniul sportului la Ministerul Culturii, Cercetării și Educației (MCCE), Ion Gheorghiu, l-a contrazis, precizând că finanțarea federațiilor care au sportivi calificați la Olimpiadă sau care au șanse reale de a obține biletele de acreditare s-a desfășurat conform solicitărilor făcute.

”La începutul anului curent, toate federațiile care au obținut calificări sau au posibilități reale de a intra în posesia lor au primit banii necesari în acest scop. 4 milioane de lei au fost transferate celor 12 federații care au posibilități să lupte pentru a obține dreptul să participe la Jocurile Olimpice”, a spus el.

Președintele Federației Moldovenești de Atletism, Anatol Balan, a confirmat că instituția ce o conduce a primit toți banii pentru pregătiri de Olimpiadă la începutul anului. Antrenorul lotului național de taekwondo, Vladislav Mazur, a solicitat finanțarea unor sportivi individual. Ion Gheorghiu a remarcat că MCCE sprijină financiar numai federațiile.

În cadrul ședinței au fost puse în discuții și alte detalii referitoare la cantonamentele locurilor naționale, mersul pregătirilor de Olimpiadă. Deocamdată la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au calificat șapte performeri: Zalina Petrivskaya-Marghiev, Dimitriana Surdu, Lilia-Fisicovici-Martînovici, Serghei Marghiev (toți la atletism), Alexandra Mârca (tir cu arcul), Tatiana Saculțan (natație), Anastasia Nichita (lupte feminine). Ultima medalie olimpică a solilor țării a fost obținută de boxerul Veaceslasv Gojan la Beijing (2008). La ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice (Londra, 2012) și Rio de Janeiro (2016) distincțiile obținute de reprezentanții delegației moldovenești au fost retrase pe motiv de dopaj.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău