Șapte sfaturi prețioase pentru îngrijirea orhideei

  • 13 Martie 2017 07:36
Șapte sfaturi prețioase pentru îngrijirea orhideei

Colorate, gingașe și extrem de frumoase, orhideele sunt asociate cu luxul și prosperitatea și sunt adesea considerate un element al ambientului de înaltă clasă.

Deși la prima vedere, par sofisticate și pretențioase, aceste plante ne pot înfrumuseța casa sau terasa tot timpul anului, fără a fi nevoie de o îngrijire specială, scrie antenasatelor.ro.

Așa că, dacă ați primit la debut de primavară una sau mai multe orhidee la ghiveci, nu o aruncați după ce i-au căzut florile și în nici un caz nu o mutați în pământ. Aceste plante au nevoie de ghivece transparente și de un amestec de scoarță pe care îl găsiți în magazine.

Pentru început, trebuie să știți că orhideea este o plantă monocotiledonată. Este o plantă perenă și există anumite specii capabile să absoarbă din apa mediului în care se află substanțele necesare supraviețuirii. De aceea, rădăcinile ei nu se găsesc în totalitate în pământ, ci și în afară recipientului în care crește.

Foarte important este și faptul că această plantă iubește lumina și are nevoie de ea tot timpul anului, fără însă a fi expusă direct în razele soarelui. Astfel, dacă nu va înflori, iar frunzele vor îngălbeni și vor cădea de pe tija tulpinii, acesta este un semn prin care orhideea vă va da de înțeles că nu îi place locul în care este poziționată.

Iată câteva sfaturi care să vă ajute să îngrijiți orhideele așa cum trebuie:

1. Poziționați planta într-o cameră însorită, cu fereastra către sud, evitând expunerea directă la razele soarelui.

Șapte sfaturi prețioase pentru îngrijirea orhideei

2. Puneți ohideea într-un ghiveci transparent. Această plantă este una epifită, deci care se dezvoltă deasupra solului, respectiv în scoarțele copacilor. Rădăcinile ei au nevoie de lumină pentru ca planta să se dezvolte armonios. După ce cumpărați o orhidee, nu trebuie să-i schimbați ghiveciul. Piteți să o lăsați doi ani de zile, fără probleme, în ghiveciul în care ați cumpărat-o. Dacă o plantați în alt ghiveci sau vas, aveți grijă să păstrați dimensiunile similare celui de dinainte și să fie un recipient transparent.

Șapte sfaturi prețioase pentru îngrijirea orhideei

3. Aveți grijă ca orhideea să nu fie aproape de surse directe de căldură, deoarece ar putea să se usuce datorită rădăcinilor.

Șapte sfaturi prețioase pentru îngrijirea orhideei

4. Pe timp de iarnă, orhideele își iau și ele un repaus. Dacă vreți să înflorească și în sezonul rece, trebuie să le pregătiți, cu un tratament de fertilizare. Acesta se aplică în lunile septembrie și octombrie, la fix cât să-ți pregătească plantele pentru a te bucura de florile lor iarna. Fertilizantele sunt produse pe care le găsiți la flacoane în florării și în magazinele de casă și grădină.

5. Nu udați orhideea cu multă apă deodată! Cea mai bună variantă ar fi să folosiți apă puțină și să o udați mai des, altfel rădăcinile ar putea putrezi cu ușurință. Pentru a ști cantitatea potrivită de apă, e suficient să atingeți pământul din ghiveci. Dacă acesta este umed, lucru frecvent mai ales iarna, nu trebuie udată.

6. Orhideele nu se udă niciodată în centrul plantei. Aveți grijă ca apa să nu ajungă acolo, ci turnați delicat pe lângă frunze. Din centrul coletului ies frunzele, iar dacă apa persistă acolo, mugurele central va putrezi și vor cădea în final toate frunzele plantei.

7. Dacă pe florile și pe frunzele orhideei apar pete, atunci înseamnă că îi este frig, deci trebuie mutată într-un loc mai cald.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău