Șapte persoane decedate, sute de mii evacuate după ce taifunul Goni s-a abătut asupra Filipine

  • 01 Noiembrie 2020 15:53
Șapte persoane decedate, sute de mii evacuate după ce taifunul Goni s-a abătut asupra Filipine

Cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața și peste 420.000 de rezidenți au fost evacuați după ce taifunul Goni, cel mai puternic din acest an, a lovit duminică Filipine, însoțit de viteze ''catastrofale'' ale vântului și de ploi torențiale, au precizat autoritățile, potrivit DPA, scrie Agerpress.

Taifunul Goni a slăbit din intensitate când a ajuns în dreptul principalei insule a arhipelagului, Luzon. Goni ce a atins uscatul în patru locuri din momentul în care a lovit coasta de est înainte de răsărit, a precizat agenția de meteorologie filipineză.

Taifunul, cunoscut local sub denumirea Rolly, a adus cu sine viteze ale vântului de până la 165 de kilometri pe oră și rafale de până la 230 de kilometri pe oră în timp ce se se deplasează spre vest cu o viteză de 25 de kilometri pe oră.

Autoritățile din domeniul intervențiilor în caz de dezastre anunțaseră anterior că aproape un milion de persoane sunt nevoie să-și părăsească locuințele din zonele afectate, cifră pe care au actualizat-o apoi la peste 421.000.

În cel mai sever dintre scenarii, oficialii au spus că până la 31 de milioane de persoane ar putea fi afectate de Goni, care, potrivit prognozelor inițiale, ar urma să lovească regiunea capitalei Manila în cea de-a doua parte a zilei de sâmbătă.

Agenția de meteorologie a spus însă că Goni și-a modificat traseul, iar Manila nu va fi direct afectată de taifun.

''Vânturi violent de catastrofale și intense alături de ploi torențiale'' în următoarele 12 ore în nouă provincii situate la sud și la sud-est de Manila, a prognozat agenția. ''Este o situație deosebit de periculoasă pentru aceste regiuni'', a mai avertizat instituția.

Cele șapte victime au fost raportate în provincia Albay, situată în regiunea estică Bicol, cel mai sever afectată de Goni, potrivit departamentului de apărare civilă.

Goni a lovit țărmul înainte de răsăritul soarelui în provincia Catanduanes, smulgând acoperișuri, doborând copaci și stâlpi de înaltă tensiune, potrivit informațiilor inițiale.

A atins pentru a doua oară uscatul în provincia Albay, unde vântul a avariat chiar și unele centre de evacuare, a precizat guvernatorul provinciei, Al Bichara. ''Ar putea fi cea mai puternică furtună pe care am văzut-o în viața mea'', a declarat acesta pentru un post de televiziune din Manila.

Apele pline de noroi strânse în urma inundațiilor s-au revărsat pe străzile localităților din provincia Albay, unde unii dintre rezidenți au fost nevoiți să se izoleze pe acoperișurile caselor. Liniile electrice și serviciile de comunicații au fost întrerupte, ducând la izolarea unora dintre zonele afectate.

Bichara a precizat că cel puțin patru persoane și-au pierdut viața până al această oră în accidente produse în Albay. Trei dintre victime s-au înecat atunci când apele unui râu s-au revărsat, în timp ce o a patra victimă a fost zdrobită de un copac doborât.

În Manila, autoritățile au închis cel mai mare aeroport internațional al țării pentru 24 de ore, până luni, ''pentru a proteja siguranța pasagerilor și a personalului de pericolele taifunului''.

Peste 20 de curse aeriene interne și internaționale au fost anulate.

Unele malluri și-au suspendat activitatea, în timp ce panourile și bannerele stradale au fost strânse și fixate pentru a face față vânturilor aduse de Goni.

Goni este cel mai puternic taifun care a lovit Filipine după taifunul Haiyan, care a afectat provinciile estice și centrale în noiembrie 2013, ducând la moartea a peste 6.300 de persoane și strămutând peste 4 milioane de oameni.

Este cel de-al 18-lea ciclon tropical care a lovit Filipine în acest an. Țara este afectată în medie de 20 de cicloane anual.

În timp ce Goni se dezvlănțuie deasupra Filipine, un alt ciclon, furtuna tropicală Atsani, a ajuns în apropiere de arhipelag, potrivit agenției de meteorologie. Atsani înaintează spre nordul Filipine însoțită de vânt de până la 75 de kilometri la oră și rafale de 90 de kilometri la oră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău