Șapte ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Cifrele care demonstrează avantajele apropierii de UE
-
27 Iunie 2021 11:09
În șapte ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a sporit cu 13% exportul produselor sale pe piața europeană, iar UE și-a consolidat poziția de principal parteneri comercial al RM.
Potrivit unui comunicat al Ministrului Economiei și Comerțului, transmis cu ocazia împlinirii astăzi, 26 iunie, a 7 ani de la semnarea Acordului de Asociere între RM și UE, în prezent spre piața europeană sunt direcționate circa 67% din exporturile moldovenești, în comparație cu 54% cât constituia ponderea acestora în 2014.
Ministerul notează și o creștere a numărului companiilor exportatoare în UE, acestea reprezentând peste 70 la sută din numărul total de companii exportatoare pe piața comunitară. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, în top top cinci țări în care companiile din RM au realizat activități de export mai figurând, Germania, Italia, Polonia și Cehia.
La 27 iunie 2021 se împlinesc 7 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană care include crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Acordul reprezintă un cadru juridic, stabilit pentru avansarea relațiilor dintre părți în toate sectoarele de interes și care are obiectivul de a stimula integrarea economică și asocierea politică dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
În perioada vizată, printre cele mai importante rezultate, potrivit Ministerului, sunt avansarea pe domeniile prioritare ale DCFTA, precum domeniul energiei, infrastructura calității, servicii informaționale, politica antreprenorială și altele. De asemenea, au fost promovate acte normative de bază, prin care au fost transpuse directive și regulamente europene. Totodată, Uniunea Europeană a sprijinit interconectarea rețelei de gaze dintre Republica Moldova și România, prin construcția gazoductului Iași - Chișinău.
Sursa: Ministerul Economiei și Infrastructurii
UE a sprijinit, în perioada de referință, prin intermediul Inițiativei EU4Business în Moldova, 19.531 de IMM-uri, ceea ce a generat un venit suplimentar de 345 milioane de euro și a creat 21.930 de noi locuri de muncă, cifra de afaceri a acestora majorându-se cu 14,9%, iar drept rezultat, exporturile au crescut cu 3%.
Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014.