Șapte companii ieftinesc motorina

  • 17 Iulie 2015 09:47
Șapte companii ieftinesc motorina

La două zile de la anunțul despre scumpirea benzinei cu 60 de bani, șapte companii petroliere au anunțat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre ieftinirea motorinei în medie cu 30 bani pentru un litru.

Astfel, prețul mediu al motorinei scade de la 16,47 lei per litru, în februarie curent, la 16,2 lei per litru, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, reducerea prețurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei este cauzată de tendința de diminuare a prețurilor de achiziție a acestui carburant, tendință care se prefigurează începând cu luna iunie 2015. Dacă în perioada ianuarie – mai 2015 prețul mediu al unei tone importate de motorină a crescut, în dolari, cu 18,3%, iar în lei cu 27,4%, atunci în prima jumătate a lunii iulie acest preț a scăzut, față de nivelul mediu înregistrat în luna mai, în dolari SUA, cu 5,7% și în lei cu 0,4%.

Potrivit datelor ANRE, aceasta este a șasea modificare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei înregistrată anul curent. Pe parcursul lunii ianuarie prețurile la motorină s-au diminuat, față de luna anterioară, de trei ori succesiv în medie cu 4,8%. În luna februarie prețurile la motorină au fost modificate de două ori, prima dată aceste prețuri s-au majorat, față de luna ianuarie, în medie cu 4,9%, iar a doua oară s-au micșorat cu 0,6% și au alcătuit în medie 16,47 lei per litru. Acest preț mediu a fost menținut de la sfârșitul lunii februarie și până în prima jumătate a lunii iulie curent.

În prezent, pe piața produselor petroliere activează 85 de agenți economici care dețin licențe pentru comercializarea cu amănuntul a motorinei. Acest carburant se comercializează la 616 stații de alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
29,4
Nori împrăștiați
Umiditate:38 %
Vint:1,03 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău