Șapte centre de informare și servicii pentru cetățeni, deschise cu suportul USAID. Viceprim-ministrul Iurie Țurcanu: „Digitalizarea serviciilor administrative este o prioritate”

  • 31 Ianuarie 2022 15:21
Șapte centre de informare și servicii pentru cetățeni, deschise cu suportul USAID. Viceprim-ministrul Iurie Țurcanu:  „Digitalizarea serviciilor administrative este o prioritate”

Programul „Comunitatea mea” depune eforturi în vederea susținerii autorităților publice locale în determinarea lor de a asigura o administrare mai eficientă, mai transparentă și mai responsabilă față de cetățeni, pentru a oferi servicii de calitate pentru populație la cele mai înalte standarde. „În agenda națională digitală o prioritate clară este sporirea accesibilității serviciilor publice prestate la toate nivelurile pentru cetățeni, pentru oameni de afaceri. Centrele de informare și servicii pentru cetățeni vin să sprijine într-un mod inovativ această prioritate”, a declarat Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare, în cadrul inaugurării sincronizate a șapte centre de informare și servicii pentru cetățeni, transmite IPN.

„Una din direcțiile de activitate ale Guvernului pe dimensiunea de dezvoltare digitală este și modernizarea administrației publice locale, prin utilizarea tehnologiilor moderne. La momentul de față, în gestiunea Agenției de Guvernare Electronică se află un proiect, numit EAPL, care prevede introducerea unor tehnologii, automatizări în administrația locală. E o platformă digitală care va ajuta autoritățile să acceseze mai ușor date, să ușureze procesele administrative oferite de autorități centrale. De fapt, va fi creată o sinergie clară între autoritățile locale, cele care nemijlocit interacționează cu oamenii în localitățile lor, și autoritățile centrale, care colectează date valoroase atunci când se prestează servicii”, a menționat Iurie Țurcanu.

„Noua paradigmă pe care noi am adoptat-o în activitatea noastră este principiul centrării pe cetățean. Nu mai dorim ca cetățeanul să alerge pe la autorități, să colecteze date, documente, dosare pe care să le ducă altor autorități. Noi venim cu serviciile mai aproape, prin tehnologii, le apropiem de cetățeni și le facem cât mai accesibile în comunitățile lor”, a explicat Iurie Țurcanu.

În cadrul programului „Comunitatea Mea” au fost deschise centre în incintele primăriilor din localitățile Sângereii Noi, Cărpineni, Soroca, Dondușeni, Călărași, Sângera și Copceac. Ele vor presta servicii pentru 28000 de cetățeni și au scopul de a îmbunătăți accesul cetățenilor la serviciile administrative, prin reducerea timpului de așteptare, transparentizarea procesului de eliberare a actelor și prin economisirea banilor cetățenilor.

În total în Republica Moldova activează 12 astfel de centre, de care beneficiază în jur de 140 de mii de cetățeni.

„Comunitatea mea” este un program al USAID. Este implementat de IREX, cu suportul Slovak Aid.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău