Săptămâna trecută, peste 17.000 de persoane au solicitat asistență medicală urgentă, iar o femeie a născut chiar în ambulanță

  • 13 Februarie 11:11
Săptămâna trecută, peste 17.000 de persoane au solicitat asistență medicală urgentă, iar o femeie a născut chiar în ambulanță

Pe parcursul săptămânii precedente, 17.078 cetățeni au solicitat intervenția ambulanței, inclusiv 3.329 copii. Un caz mai puțin obișnuit s-a produs în raionul Sângerei, unde o femeie a născut chiar în ambulanță, transmite Radio Chișinău.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, după acordarea asistenței medicale urgente celor peste 17.000 de persoane, la etapa de prespital, 6552 pacienți, dintre care 1681 copii au fost transportați la spitale. Din numărul total de solicitări - 347 au fost inutile, care nu corespund criteriilor urgențelor medico-chirurgicale.

„În topul solicitărilor deservite continuă să predomine cele cauzate de urgențele respiratorii - 4518 solicitări, inclusiv 2529 infecții respiratorii virale acute, urmate de urgențe cardiovasculare - 3896 solicitări, inclusiv 54 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențe neurologice - 2091 solicitări, inclusiv 239 accidente vasculare cerebrale”, a arătat sursa citată.

Pe parcursul săptămânii, echipele AMU au întreprins acțiuni salvatoare necesare în cazul a 1050 apeluri pe motivul diverselor urgențe traumatologice. Urmare a accidentelor rutiere produse pe traseele țării, 36 persoane au avut de suferit. Ulterior, 30 pacienți, inclusiv 4 copii, au fost transportați asistat la spital pentru tratament specializat.

La Serviciul AMUP au fost înregistrate 44 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții fizici, chimici și de mediu: printre care 20 persoane care au suferit combustii, 7 cu hipotermii și o persoană cu degerătură. Totodată, au parvenit 35 apeluri pe motivul urgențelor toxice de diferită geneză. Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la 14 persoane care s-au intoxicat cu medicamente, 7 cu alcool și 4 cu monoxid sau bioxid de carbon.

Cel mai neobișnuit caz a fost înregistrat în localitatea Pepeni din raionul Sângerei, în data de 10 februarie.

Astfel, aproape de miezul nopții, echipa PAMU Pepeni a intervenit la domiciliul unei gravide de 38 de ani care prezenta semne de debut al travaliului. În timpul deplasării către maternitate s-a declanșat nașterea. Prin urmare, venirea pe lume a fetiței nou-născute a fost asistată în ambulanță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău