Săptămâna negocierilor

  • 13 Martie 2013 09:59
Săptămâna negocierilor

Președintele Nicolae Timofti și-a rezervat această săptămână pentru consultări cu grupurile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, scrie Timpul.

În paralel, vor avea loc și consultări între partidele fostei Alianțe pentru Integrare Europeană. Astfel, PLDM deja a desemnat trei negociatori în acest sens și a trimis invitația la tratative celorlalte două formațiuni. PD s-a arătat dispus să accepte invitația, iar PL susține că va fi gata de negocieri începând cu ziua de miercuri. Singura certitudine este că PLDM va încerca să forțeze mâna aliaților, în încercarea de a-l reimpune pe Vlad Filat pentru funcția de prim-ministru, scrie Timpul.

Nicolae Negru susține în Jurnal de Chișinău că a-l boicota pe liderul PLDM înseamnă să subminezi sau să mimezi negocierile. Altfel, cum poți să accepți un partid și să nu accepți liderul ales al partidului respectiv? Europenii îl acceptă pe Filat, numai liderul PL zice ba, iar aceasta e singura modalitate de a provoca alegeri anticipate. Autorul sugerează că prin neacceptarea lui Vlad Filat la funcția de premier, Mihai Ghimpu ar proceda ca Iurie Roșca în 1999. Totodată, autorul contestă și comportamentul premierului Filat care dădea indicații șefului Fiscului, la telefon, procedând ca Voronin. O altă dezamăgire este hiperbolizarea funcției sale, izolarea într-un fel de aroganță oarbă, suicidală, care îl împiedică să comunice cu miniștrii, cu partenerii de alianță.

Comisia de la Veneția recomandă RM să declare neconstituțională legea privind interzicerea simbolurilor comuniste, altfel va mai pierde un caz la CEDO, scrie Jurnal de Chișinău. Potrivit lui Victor Popa, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Parlamentul RM a condamnat regimul totalitar comunist și utilizarea simbolicii acestuia, și nu simbolurile PCRM, notează Jurnalul.

Adevărul scrie la aceeași temă că ideologia comunistă nu e considerată încă, la nivel juridic european, la fel de tranșant ca și cea fascistă, drept una criminală. În cazul nostru însă, este important de demonstrat cu argumente juridice că PCRM reprezintă un pericol pentru democrație, libera exprimare și demnitatea umană, scrie cotidianul. Un raport asupra celor opt ani de guvernare și, mai ales, implicarea PCRM în represiunile din aprilie 2009 pot constitui un rechizitoriu suficient pentru declararea formațiunii drept una cu tendințe totalitare. Mai ales că prin documentele sale oficiale, partidul lui Voronin își trage obârșiile din PCM, formațiune ce a făcut peste 300.000 de victime politice în perioada sovietică.

Fac milioane și în stânga, și în dreapta Nistrului, titrează Adevărul. Mai mulți oameni de afaceri din regiunea separatistă dezvoltă businessuri profitabile și la Chișinău. Experții spun că nu e vorba de un proces de reintegrare, ci mai degrabă de interese economice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău