Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată în R.Moldova. Ala Nemerenco: „Alăptarea nu înseamnă pentru copil doar hrană, ci înseamnă o șansă de supraviețuire”

  • 01 August 2019 15:38
Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată în R.Moldova. Ala Nemerenco: „Alăptarea nu înseamnă pentru copil doar hrană, ci înseamnă o șansă de supraviețuire”

În Republica Moldova doar 36 la sută din copii sunt alăptați în primele 6 luni de viață și doar aproximativ 60 la sută – în prima oră după naștere, deși specialiștii consideră alăptarea drept cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuților o dezvoltare sănătoasă. O campanie de promovare în acest sens, inițiată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu organizația Mondială a Sănătății și alte organizații internaționale, are loc în perioada 31 iulie – 14 august.

Astăzi un eveniment din cadrul campaniei a avut loc la Institutul Mamei și al Copilului. 

Alăptarea este recomandată drept cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuților toate elementele nutritive pentru o dezvoltare armonioasă – acesta este mesajul evenimentelor de informare și promovare a alăptării, care se desfășoară în cadrul Săptămânii mondiale a alăptării, în 7 localități – Chișinău, Căușeni, Edineț, Ungheni, Soroca ș.a..

La Institutul Mamei și a Copilului mamele cu copii mici, viitoarele mămici și toți doritorii au beneficiat de unele sfaturi și recomandări ale specialiștilor în domeniu. Este cea mai eficientă și cea mai puțin costisitoare metodă de a crește un copil sănătos, care asigură o legătură emoțională între mamă și copil, dar și protejează mamele de unele boli grave, afirmă Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco:

„Este estimat că circa 800 mii de copilași ar fi putut supraviețui dacă ar fi avut fericirea de a fi alăptați. Fiindcă alăptarea nu înseamnă pentru copil doar hrană, ci înseamnă o șansă de supraviețuire, înseamnă transmiterea anticorpilor Dvs. către copilași, alăptarea înseamnă capacitatea lui de a face față la orice boală, cu care se confruntă el pe parcursul vieții lui…

Triste sunt de fapt statisticile noastre, pentru că numai mai puțin de 40 la sută din mămici din Republica Moldova alăptează copilul până la vârsta de 6 luni”, a afirmat Ala Nemerenco. 

Mămicile prezente la eveniment, multe dintre ele cu copii mici, au menționat importanța promovării acestei modalități de alimentare a copiilor. Totodată ele consideră că un argument important în adoptarea alăptării bebelușilor îl constituie și condițiile materiale ale mamelor și ale familiilor în general:

„Lucrurile acestea le știu eu. Ei bine, sunt mămici care nu cunosc lucrurile acestea. Eu am un copil de un an și 9 luni și l-am hrănit tot un an și 9 luni chiar. Și acum, când se va naște cel de-l doilea copil, tot am să alăptez.

Sunt familii care pot să-și permită o alimentație corectă. În societatea noastră e o problemă faptul că nu se ajung bani pentru o alimentație corectă”, susțin mamele. 

Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual în peste 175 de țări, iar activitățile din cadrul acesteia sunt coordonate de Alianța Mondială pentru alăptare – o rețea globală de persoane și organizații implicate în  promovarea și sprijinirea alăptării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău