Săptămâna într-o oră din 26 aprilie 2019

  • 26 Aprilie 2019 17:38
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

CCM: Sistemul electoral nu poate fi schimbat pentru alegerile anticipate

Curtea Constituțională a decis vineri, 26 aprilie a.c., că sistemul electoral nu poate fi schimbat pentru a fi aplicat în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Curtea a răspuns astfel unei sesizări a deputaților independenți din Parlament, după ce Blocul ACUM a propus un proiect de lege privind anularea sistemului electoral mixt. Președintele Curții, Mihai Poalelungi a declarat că Parlamentul poate schimba sistemul de vot însă doar pentru alegerile ordinare și doar cu cel puțin un an înainte de acestea. Deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, a calificat decizia Curții ca fiind una politizată, care ar confirma că instituția nu este independentă.

**

Întâlnire eșuată între Blocul ACUM și PSRM

Deputații socialiști nu s-au prezentat miercuri, 24 aprilie a.c., la discuțiile anunțate de Blocul ACUM pentru adoptarea inițiativelor privind așa-zisa ”dezoligarhizare” a Rep. Moldova. Reprezentanții Blocului au declarat după întâlnirea eșuată că nu-și doresc o alianță pe termen lung cu PSRM ci doar una pentru un vot comun pe proiectele ce ar asigura independența instituțiilor statului și ar permite demiterea funcționarilor influențați politic. De cealaltă parte, socialiștii acuză Blocul ACUM de egoism politic pentru că nu acceptă niciuna dintre propunerile PSRM.

**

Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională

Președintele Igor Dodon a depus marți, 23 aprilie, o sesizare la Curtea Constituțională în care le solicită magistraților constituționali să precizeze dacă șeful statului este obligat să propună un candidat la funcția de prim-ministru în condițiile în care Parlamentul este nefuncțional. În condițiile în care Parlamentul este nefuncțional, președintele nu trebuie să propună candidaturi la funcția de prim-ministru, susține fostul judecător la CCM, Victor Pușcaș. Pe de altă parte, un alt fost judecător, Nicolae Osmochescu, este de părere că șeful statului este obligat să îndeplinească și această procedură înainte de a dizolva Parlamentul.

**

Sondaj iDATA: anticipatele – soluție preferată de respondenți

Alegerile parlamentare anticipate ar fi una dintre soluțiile preferate de cetățeni pentru deblocarea activității Parlamentului, potrivit unui sondaj prezentat miercuri, 24 aprilie a.c., de compania de date inteligente IData. Aproximativ un sfert dintre respondenți ar agrea alegerile anticipate ca soluție pentru ieșirea din blocajul politic. În același timp, 16 la sută dintre cei intervievați ar susține o alianță dintre Blocul ACUM și PSRM, iar 11 la sută – o coaliție a socialiștilor cu democrații. Totodată, 7 procente dintre respondenți sunt pentru un guvern minoritar, iar 3,8 consideră oportună o alianță între ACUM și PDM. 38 la sută dintre cei chestionați s-au declarat indeciși sau nu au dorit să răspundă la întrebare.

**

10 ani de Parteneriat Estic

Rep. Moldova s-a bucurat de numeroase beneficii în urma aprofundării relațiilor cu UE după lansarea Parteneriatului Estic în urmă cu 10 ani, cum ar fi obținerea regimului fără vize în spațiul european și intensificarea relațiilor comerciale cu UE. Cu toate acestea, țara noastră are unele restanțe la funcționarea instituțiilor democratice, legate, în special, de independența justiției și de lupta împotriva corupției, după cum s-a menționat la o conferință dedicată aniversării a 10-a de la lansarea Parteneriatului Estic, organizată miercuri, 24 aprilie, la Chișinău.

**

Reprezentantul OSCE, Franco Frattini, așteptat în vizită la Chișinău

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, ar putea efectua în timpul apropiat o vizită la Chișinău. Anunțul a fost făcut miercuri, 24 aprilie, de șeful Misiunii OSCE în Rep. Moldova, Claus Neukirch la o întâlnire cu vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic. Cei doi oficiali au abordat mai multe subiecte de actualitate de pe agenda procesului de reglementare transnistreană și s-au referit, în particular, la problemele cu care se confruntă localnici din Varnița după unele decizii ale administrației separatiste transnistrene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău