Săptămâna într-o oră din 25 decembrie 2020

  • 25 Decembrie 2020 14:35
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Noul președinte al Rep. Moldova a intrat în exercițiul funcției...

Ultima săptămână dinaintea sărbătorilor de sfârșit de an a marcat un eveniment major așteptat de societatea din Rep. Moldova – învestirea noului președinte Maia Sandu care a câștigat scrutinul din 15 noiembrie 2020 în confruntarea cu fostul șef de stat Igor Dodon. Maia Sandu a intrat oficial în exercițiul funcției, joi, 24 decembrie, după o scurtă ceremonie de învestire la care Igor Dodon nu a participat. În discursul de învestitură Maia Sandu a promis să scoată țara din izolare internațională și a declarat că una dintre prioritățile sale va fi lupta împotriva corupției. La ieșirea din Palatul Republicii, unde a avut loc ceremonia de învestitură, șefa legislativului Zinaida Greceanîi și premierul demisionar Ion Chicu au fost huiduiți de oameni adunați, în timp ce Maia Sandu, care a ales să meargă pe jos până la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost aclamată de public. 

**

... iar fostul președinte al Rep. Moldova a plecat la Moscova

Fostul președinte Igor Dodon a preferat să nu participe la ceremonia de învestire a Maiei Sandu și s-o aștepte pe aceasta la președinție pentru ceremonialul de transmitere a puterii. În aceeași zi de 24 decembrie, Igor Dodon și-a anunțat plecarea la Moscova împreună cu deputatul PSRM Vlad Bătrâncea și cu primarul de Chișinău Ion Ceban. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a comunicat că la Moscova nu este prevăzută nicio întâlnire oficială a liderului rus Vladimir Putin cu fostul președinte al Rep. Moldova. Igor Dodon a spus, de altfel, că are stabilită o discuție cu  reprezentantul special al Kremlinului Dmitri Kozak. Vineri, 25 decembrie, la Moscova a plecat și președinta PSRM Zinaida Greceanîi, șefa legislativului de la Chișinău. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, vizita are loc la invitația  Președintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

**

Demisia guvernului condus de Ion Chicu, salutată de opoziție

Premierul Ion Chicu și-a anunțat miercuri, 23 decembrie, demisia, cu câteva ore înainte de ședința Parlamentului la care urma să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. În declarația făcută după o discuție cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, el a spus că a demisionat cu scopul de a declanșa alegeri anticipate. PAS, Platforma DA, PDM și Pro Moldova au salutat decizia, în timp ce așa-zisa platformă ”Pentru Moldova” din care face parte Partidul Șor a criticat-o, calificând-o ”iresponsabilă”. După demisia lui Ion Chicu, urmează o perioadă de confuzie politică, iar socialiștii și Igor Dodon vor încerca să pună toate responsabilitățile pe umerii Maiei Sandu, în contextul în care au adoptat mai multe legi fără suport economic și social, este de părere analistul politic, Ion Tăbârță. Expertul ai crede că socialiștii și oamenii lor de la instituțiile cheie ale statului vor face totul pentru a o compromite pe Maia Sandu și a-i face cât mai dificil mandatul.

**

Legile adoptate de alianța informală PSRM-Șor, contestate la Curtea Constituțională

Deputații de la PAS, Platforma DA, PDM și Pro Moldova au depus luni și marți, 21 și 22 decembrie, mai multe sesizări la Curtea Constituțională pe marginea proiectelor controversate aprobate săptămâna trecută de majoritatea PSRM-Șor. Curtea a decis suspendarea acțiunii deciziilor privind anularea așa-numitei ”legi a miliardului” și a celei care se referă la ANI, dar a respins cererile similare ale autorilor sesizărilor privind funcționarea limbilor, de exemplu. Instanța constituțională a venit și cu precizări cu privire la unele solicitări de a suspenda acțiunea legilor contestate. Curtea a precizat că rațiunea suspendării unui act este evitarea unor prejudicii și consecințe negative, iar dacă o lege, ca cea privind limbile, va intra în vigoare peste o lună, atunci nu există un risc iminent pentru că actul respectiv nu se aplică în acest moment.

**

Societatea civilă, îngrijorată de legile controversate aprobate de Parlament

Între timp, societatea civilă se declară îngrijorată în privința unor acte legislative aprobate de deputații socialiști și cei din platforma creată în jurul Partidului Șor. Mai mulți experți susțin că legile respective vor afecta economia și sistemul social, dar reprezintă și un pas în urmă în procesul de combatere a corupției. Platforma Națională a Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic, din care fac parte aproximativ 100 de ONG-uri active, a condamnat luni, 21 decembrie, inițiativele legislative votate de majoritatea PSRM-Șor. Potrivit experților, acestea compromit lupta cu corupția, subminează bugetul public, pun în pericol relația cu partenerii de dezvoltare și riscă să destabilizeze situația macrofinanciară din țară. Pe de altă parte, reprezentanții majorității afirmă că aprobarea unor legi era necesară pentru ca Rep. Moldova să nu intre în anul 2021 fără buget.

**

Fermierii nu renunță și sunt dispuși să continue protestul

Fermierii au continuat săptămâna aceasta protestul în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au identificat bani pentru a acorda subvenții în agricultură ca urmare a secetei din acest an. Fermierii solicită în continuare subvenții la culturile din grupa a II compromise de secetă. Ei susțin că, deși, deputații din majoritatea parlamentară au declarat că banii disponibilizați după abrogarea așa-zisei legi a miliardului, vor fi alocați pentru acordarea subvențiilor, ei nu cred că acest lucru se va întâmpla. Fermierii solicită ca Guvernul să prevadă expres în legea bugetului această sumă pentru acordarea subvențiilor. Experții critică modul în care autoritățile au dialogat cu fermierii pe marginea revendicărilor înaintate în timpul protestelor. Mai mult, ei spun că din cauza politicilor promovate de autorități, care au dus la izolarea internațională a țării, agricultorii nu mai au acces la finanțările externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău