Săptămâna într-o oră din 22 martie 2019
-
22 Martie 2019 15:59
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Prima ședință a noului Parlament
Parlamentul de legislatura a X-a s-a întrunit joi, 21 martie a.c., în prima sa ședință, la care a participat președintele Igor Dodon și la care deputații au luat act de raportul Curții Constituționale privind rezultatele alegerilor din 24 februarie. Igor Dodon a îndemnat deputații să înceapă negocierile pentru formarea Guvernului și a subliniat că nu va accepta ceea ce el a numit ”o guvernare de transfugi”. La ședință au participat 97 din cei 101 deputați aleși. Printre parlamentarii absenți s-a numărat și copreședinta Blocului ACUM, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles. Ședința n-a durat mai mult de o oră în condițiile în care partidele parlamentare n-au anunțat despre constituirea unei majorități care să poată vota un Guvern.
*
PSRM, PDM și PPȘ și-au constituit fracțiunile parlamentare
Trei formațiuni politice, din totalul celor patru care au acces în legislativ – PSRM, PDM și Partidul Șor – au anunțat în timpul ședinței în plen de joi despre constituirea grupurilor parlamentare. Astfel, fracțiunea PSRM (35 de deputați) va fi condusă de președinta formațiunii Zinaida Greceanîi. În fruntea fracțiunii PDM va fi premierul în exercițiu Pavel Filip, iar grupul PPȘ va fi condus de Ilan Șor. Blocul ACUM, despre care s-a vorbit în presă că ar putea forma două fracțiuni, va lua o decizie în timpul apropiat despre forma sau formula în care va activa în Parlament, a anunțat copreședintele blocului Andrei Năstase.
*
Simpatizanții Blocului ACUM au protestat în fața Parlamentului
Înainte de prima ședință a deputaților, câteva sute de susținători ai Blocului ACUM au protestat în fața Parlamentului față de condamnarea la închisoare cu o zi mai devreme a doi activiști ai Platformei DA, în două dosare diferite, calificate de opoziție ca fiind politice. Este vorba despre Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, care au fost inculpați și judecați, după ce au demascat scheme de contrabandă cu țigări și anabolizante. La acțiune au participat și câțiva deputați ai Blocului ACUM, care au acuzat autoritățile de hărțuire și intimidare a opoziției.
*
Scenarii post-electorale
Începând din data de 21 martie, când potrivit legii, actualul Parlament s-a constituit, acesta are la dispoziție cel mult trei luni pentru a începe să adopte legi sau să formeze Guvernul, în caz contrar ar urma să fie dizolvat. Unii politicieni vehiculează posibilitatea organizării alegerilor locale generale cu un eventual scrutin parlamentar anticipat, dar Comisia Electorală Centrală consideră inoportun un asemenea scenariu.
*
Aleșii poporului de la Comrat au amânat data alegerilor bașcanului
Adunarea Populară de la Comrat a decis luni, 18 martie, să modifice legislația electorală regională și să amâne cu șase săptămâni data alegerilor pentru funcția de bașcan. Decizia este comentată de unii analiști ca fiind o manevră de distragere a atenției de la discuțiile la nivel central privind o posibilă alianță de guvernare PDM-PSRM. Alți experți nu exclud însă și tergiversarea alegerii unui nou guvernator al regiunii autonome. Președintele Igor Dodon, care s-a întâlnit în aceeași zi cu actualul bașcan Irina Vlah, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă destabilizare a situației din regiune.
*
Situația post-electorală din Republica Moldova, discutată la Bruxelles
La Bruxelles s-a discutat luni, 18 martie a.c., situația din Republica Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie. La ședința Consiliului Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene, miniștrii europeni de externe au discutat despre perspectivele politice ale relațiilor dintre UE și Republica Moldova. Comentând declarațiile CAE, analiștii consideră că Republica Moldova va putea avea o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană doar dacă la Chișinău se va dori acest lucru. Analiștii mai cred că Uniunea Europeană va aștepta acum formarea unei majorități parlamentare și a unui nou Guvern înainte de a relua dialogul oficial cu autoritățile de la Chișinău.
**
AGB Nielsen, a fost selectată să măsoare audiențele TV în R.Moldova
Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat luni, 18 martie a.c., rezultatele licitației prin care compania AGB Nielsen a obținut dreptul de a efectua în următorii 5 ani măsurarea audienței televiziunilor din Rep. Moldova. Câteva posturi TV au contestat modul de selectare a companiei câștigătoare. De asemenea, experții media sunt de părere că acest concurs nu a fost desfășurat în conformitate cu standardele internaționale, iar Consiliul nu a intrat în esența prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale.