Săptămâna într-o oră din 22 mai 2020

  • 24 Mai 2020 12:50
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Declarațiile (ne)așteptate ale procurorului general

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a susținut luni, 18 mai, o conferință de presă în care a declarat că unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare este fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc. Declarația a survenit la doar câteva zile de la ședința Consiliului Suprem de Securitate când președintele Igor Dodon anunța că ancheta a avansat pe acest dosar.  Alexandr Stoianoglo a afirmat că Vlad Plahotniuc este învinuit  de spălare de bani, escrocherie și conducerea unei grupări criminale, iar procurorii dispun de probe că fostul lider PDM ar fi beneficiar al unei sume de 100 de mil. de euro obținute sub formă de credite de la BEM prin intermediul grupului Șor și cu susținerea BNM. Alexandr Stoianoglo a mai spus și că procuratura va cere organelor competente din Statele Unite extrădarea lui Vlad Plahotniuc pentru a fi judecat în Rep. Moldova. Procurorul-șef a anunțat și că dosarul pe care omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la ani grei de închisoare ar fi fost falsificat în totalitate și va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței.

**

Disputa dintre Guvern și compania care a luat în concesiune Aeroportul

Premierul Ion Chicu a anunțat luni, 18 mai, după ședința tradițională cu Igor Dodon și cu șefa Legislativului Zinaida Greceanâi despre intenția declanșării procedurii de insolvență în cazul companiei „Avia Invest”, care avea o datorie de peste 20 de milioane de lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă. Șeful Guvernului crede că după ce contractul de concesiune cu Avia Invest va fi anulat Aeroportul Internațional Chișinău va putea reveni în gestiunea statului. Pe de altă parte, reprezentanții firmei concesionare susțin că sunt supuși unor presiuni politice și că s-ar întreprinde acțiuni pentru falimentarea artificială a companiei lor. Tot luni, 18 mai, compania ”Komaksavia”, fondatoarea ”Aiva Invest”, a anunțat că a atacat Rep. Moldova la Curtea de arbitraj internațional de la Stockholm, cerând despăgubiri în valoare de 885 de milioane de euro. Între timp, miercuri, 20  mai, Avia Invest a comunicat că și-a achitat datoria de 22,6 milioane de lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă, inclusiv cheltuielile privind executarea datoriei.

**

Imagini video compromițătoare la adresa lui Igor Dodon

Deputatul Iurie Reniță a făcut publică luni, 18 mai, o înregistrare video în care fostul lider PD Vlad Plahotniuc ar încerca să-i transmită președintelui Igor Dodon o pungă neagră, în care se presupune că ar fi bani. În replică, Igor Dodon a spus că nu știe ce se afla în acea pungă și a calificat imaginile ca fiind trucate. Apoi, șeful statului a spus că totul ar fi fost ”doar o scenetă făcută pentru înregistrare”.  În același timp, Procuratura într-o primă reacție a susținut că nu se poate autosesiza în baza acestor imagini și i-a cerut deputatului să depună un demers oficial. Analiștii sunt de părere că imaginile video cu deja  celebra pungă neagră cu calendar în care apar Vlad Plahotniuc și Igor Dodon confirmă anumite informații despre finanțarea PSRM din surse obscure. Potrivit comentatorului Ion Tăbârță explicațiile șefului statului ar fi incredibile, iar imaginile difuzate lasă foarte clar de înțeles că nu ar fi pentru prima dată când cei doi s-ar fi întâlnit în asemenea ipostaze.

**

Opoziția vrea o comisie parlamentară care să-l ancheteze pe șeful statului

Opoziția parlamentară și-a anunțat joi, 21 mai, intenția de a declanșa o procedură de sancționare a președintelui Igor Dodon, pentru că acesta s-ar fi îmbogățit ilicit și ar fi încălcat legea de mai multe ori. Inițiativa a fost lansată de Platforma Demnitate și Adevăr, fiind susținută și de Partidul Acțiune și Solidaritate. Mai exact, Platforma DA a propus crearea unei comisii parlamentare anchetă privind elucidarea actelor de corupție și îmbogățire ilicită a șefului statului. Totodată, președintele PPDA, Andrei Năstase, a făcut un denunț la procuratură ca să fie investigate imaginile video apărute în presă zilele trecute, din care ar reieși că Igor Dodon ar primi bani de la Vlad Plahotniuc.  Președinția spune că nu comentează acțiuni și declarații ale formațiunilor politice, mai ales în an electoral, după cum a comunicat pentru Radio Chișinău șefa serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei.

**

Parlamentul a stabilit data alegerilor prezidențiale

Alegerile prezidențiale în Rep. Moldova vor avea loc la 1 noiembrie, potrivit unei hotărâri adoptate joi, 21 mai, de Parlament, care a provocat dezbateri între reprezentanții guvernării și cei ai opoziției. Stabilirea datei a avut loc într-un  context politic tensionat, mai ales după ce în spațiul public au apărut imagini video compromițătoare la adresa lui Igor Dodon. Mai mulți deputați din opoziție au cerut demisia imediată a lui Igor Dodon, mai ales în contextul imaginilor video recente în care acesta ar primi bani de la Vlad Plahotniuc. Pe de altă parte, socialistul Vlad Bătrâncea a acuzat opoziția că ar colabora cu Vlad Plahotniuc. Până la ședința plenară, deputatul PSRM Vasile Bolea a depus marți, 19 mai, o sesizare la Curtea Constituțională pentru a se clarifica dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale.

**

Pronosticurile premierului Ion Chicu în contextul crizei coronavirusului

Pandemia de Coronavirus va afecta grav Rep. Moldova, iar ca urmare a crizei multe întreprinderi vor falimenta și va crește rata șomajului, a declarat marți, 19 mai, premierul Ion Chicu, prezentând bilanțul activității guvernului său la șase luni de la învestire. Șeful executivului a anunțat că deficitul bugetar, deja enorm, conform ultimelor prognoze, va depăși un miliard de euro în acest an. Experții consideră că unele consecințe economice puteau fi evitate și critică modul în care Guvernul Chicu a făcut față pandemiei, dar și obediența sa față de președintele pro-rus Igor Dodon.

**

Declarație a premierului de la Chișinău care a provocat un val de critici

Săptămâna s-a încheiat pe fundalul unor declarații scandaloase ale premierului Ion Chicu prin care acesta a lansat a lansat un atac dur asupra României, într-un comentariu făcut pe marginea criticilor aduse de europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, Guvernului de la Chișinău, că ar întârzia în adoptarea reformelor necesare debursării următoarei tranșe din ajutorul acordat de UE. Potrivit lui Ion Chicu, România ”geme de cea mai mare corupție din Europa”, iar criticile unor oficiali români ar fi ”atacuri concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei”. El a mai criticat modul în care autoritățile române ar gestiona criza provocată de răspândirea noului coronavirus. Declarațiile lui Chicu au stârnit un val de critici, fiind taxate de către toate partidele de opoziție. Chiar și partenerii de guvernare de la Partidul Democrat s-au disociat de declarația premierul pe care au catalogat-o ca fiind impardonabilă. Totodată, MAE de la București a venit cu o reacție la declarațiile denigratoare ale premierului de la Chișinău la adresa României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău