Săptămâna într-o oră din 18 decembrie 2020

  • 18 Decembrie 2020 17:25
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Ședință-maraton a Parlamentului, în absența opoziției

Parlamentul s-a întrunit, miercuri, 16 decembrie, în ultima ședință plenară a sesiunii de toamnă, una maraton care a durat vreo 10 ore și care în cea mai mare parte a fost boicotată de deputații din opoziție de la PAS, Platforma DA, PDM și Pro Moldova. În absența lor, deputații PSRM și cei ai Partidului Șor care împreună cu transfugii din grupul lui Andrian Candu s-au regrupat în așa-zisa platforma „Pentru Moldova” au aprobat zeci de legi controversate, care au provocat dezbateri în societate. Este vorba de proiectele care se referă la funcționarea limbilor, legislația audiovizuală, statutul Găgăuziei, așa-numita lege a miliardului, micșorarea vârstei de pensionare și altele. La finalul ședinței, majoritatea PSRM-Șor a decis încheierea sesiunii de toamnă. Săptămâna viitoare, va fi organizată o ședință extraordinară pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului depusă de deputații de la PAS, Platforma DA și PDM.

**

Protest zgomotos al fermierilor, în fața Parlamentului

Ședința plenară de miercuri a deputaților a început, însă, pe fundalul zgomotos al protestului fermierilor care după ce au manifestat mai multe zile în fața Guvernului, au venit cu tractoarele în scuarul din fața Parlamentului pentru a le cere deputaților să nu voteze majorarea cotei TVA la producția agricolă. Protestatarii au solicitat demisia ministrului Agriculturii și a premierului pentru că nu au gestionat bine criza din agricultură. Au avut loc și altercații între agricultori și carabinieri. Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au reacționat și nu au venit cu o soluție la revendicările înaintare până acum. Este vorba despre anularea majorării cotei TVA la producția agricolă de la 8 la 12% și acordarea compensațiilor pentru culturile din grupa a II compromise de seceta din acest an. Ei au continuat protestele și joi și vineri când protestatarilor li s-au alăturat transportatorii.

**

Anularea legii miliardului nu schimbă nimic, în opinia experților

Experții spun că anularea așa-zisei legi a miliardului nu schimbă deloc situația pe care o avem în momentul de față la șase ani distanță de mega-frauda bancară din 2014 și că în urma votului majorității PSRM-Șor, tot cetățenii sunt victimele furtului. Expertul Sergiu Tofilat a explicat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că în situația respectivă, conform legii, Ministerul de Finanțe va trebui să emită obligații de stat în beneficiul Băncii Naționale pe care tot noi cetățenii le vom achita. Un alt expert economic, analistul Veaceslav Ioniță admite că s-a făcut o prostie prin anularea legii, dar lucrurile nu trebuie dramatizate în sensul existenței unor riscuri. El a amintit în cadrul aceleiași emisiuni că banii BNM aparțin tuturor cetățenilor și că miliardul furat, care nu a fost recuperat de la hoți cum ar fi trebuit din cauza unui stat corupt, oricum trebuie returnat Băncii centrale pentru ca să-și poată onora obligațiunile:

**

Amendamentele la legea pensiilor, vor arunca în aer sistemul, potrivit demografilor

Proiectul de lege care prevede micșorarea vârstei de pensionare, aprobat miercuri, 16 decembrie, la miez de noapte de către majoritatea PSRM-Șor va arunca în aer sistemul de pensii. Demografii și experții economici atenționează că există riscul ca pensiile să scadă, din lipsă de bani în bugetul de stat.  Micșorarea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare va defavoriza în mod special femeile, atenționează Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, deoarece a rămas neschimbată formula de calcul a pensiilor. Proiectul privind reducerea vârstei de pensionare este populist și chiar antisocial, pe fundalul exodului masiv al forței de muncă, susține expertul Ion Tăbârță care mai crede că această modificare va pune o povară fiscală mare pe sistem în condițiile în care doi salariați sunt nevoiți să susțină un pensionar în Rep. Moldova.

**

Unele dintre proiectele votate de alianța PSRM-Șor, periculoase, cred experții

Inițiativele socialiștilor și aliaților din platforma Pentru Moldova care include Partidul Șor privind limba rusă, statutul Găgăuziei sau amendarea legislației audiovizuale sunt periculoase pentru societate, consideră experții. Ei sunt de părere că acestea au ca scop de a demonstra obediența președintelui în funcție Igor Dodon în fața Moscovei, dar și pentru a complica mandatul prezidențial al Maiei Sandu. Unele dintre acestea precum cele privind funcționarea limbilor și statutul Găgăuziei sau inițiativa privind acordarea statutului de raion etnocultural pentru Taraclia, comportă elemente clare de federalizare a Rep. Moldova, atenționează comentatorul Vlad Țurcanu. Acestea au loc pe fundalul unei revanșe a PSRM după pierderea alegerilor prezidențiale, dar și a slăbirii instituțiilor statului, care ar urma să prevină astfel de acțiuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău