Săptămâna într-o oră din 15 martie 2019

  • 15 Martie 2019 16:27
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Și socialiștii vor să discute cu liderii Blocului ACUM

Câteva episoade noi s-au consumat săptămâna aceasta în procesul de tatonări în care sunt implicați principalii trei actori politici din Republica Moldova – PSRM, PDM și ACUM –  în vederea creării unei majorități parlamentare după alegerile din 24 februarie. După ce încă din primele zile de după alegeri, democrații i-au chemat pe Maia Sandu și Andrei Năstase să vină la negocieri și socialiștii i-au invitat pe liderii Blocului ACUM la discuții privind o posibilă coaliție în Parlament. Numai că, cei de la ACUM au refuzat și invitația socialiștilor pe care au considerat-o nesinceră. Liderii Blocului au reiterat marți, 12 martie a.c., într-o conferință de presă că ACUM nu va face alianțe cu nicio formațiune politică din Parlamentul nou ales. Socialiștii au criticat decizia Blocului ACUM, acuzându-i pe liderii formațiunii de inducerea în eroare a propriilor alegători.

**

PDM nu renunță și cheamă din nou Blocul ACUM la discuții

Între timp, Partidul Democrat a lansat o nouă invitație formațiunii conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase pentru a iniția discuții în vederea formării unei majorității parlamentare. Mai mult, vicepreședintele PDM, Andrian Candu, a declarat joi, 14 martie, că democrații sunt dispuși chiar să cedeze funcția de premier viitorilor parteneri de guvernare. Reprezentanții Blocului au respins însă și de această dată oferta PDM, susținând că nu negociază cu politicieni corupți. În această situație, Republica Moldova se îndreaptă, cel mai probabil spre o alianță PDM-PSRM, însă acest scenariu ar putea afecta parcursul european al țării, consideră analiștii politici.

**

IPRE: Chișinăul a înregistrat regrese în implementarea Acordului de Asociere

În 2018, R. Moldova a înregistrat mai multe regrese în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, potrivit unui raport realizat și prezentat luni, 11 martie a.c., de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Experții atrag atenția că există în continuare probleme în justiție, dar și restanțe la investigarea furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar, în 2014. Potrivit experților, odată cu anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău, în iunie 2018, și suspendarea asistenței macro-financiare din partea Bruxelles-ului, s-a redus interacțiunea la nivel oficial cu Uniunea Europeană. Directorul IPRE, Iulian Groza, susține că este necesară o resetare a dialogului cu partenerii europeni.

**

Situația drepturilor omului în 2018, potrivit Departamentului de Stat al SUA

Departamentul de Stat al SUA a făcut public săptămâna aceasta raportul privind drepturile omului în Republica Moldova pentru anul 2018. Documentul face referire la o serie de probleme majore legate de nivelul jos de investigare a corupției mari, îngrădirea libertății presei, hărțuirea reprezentanților opoziției și la unele cazuri calificate ca justiției selectivă. Potrivit raportului, s-au făcut multe presiuni asupra presei independente, jurnaliștii de investigație au declarat că au fost intimidați și hărțuiți, după publicarea articolelor de investigație cu privire la figurile politice. De asemenea, concentrarea proprietății în mass-media a rămas o problemă, mai multe instituții fiind controlate de politicieni și oligarhi.

**

Starea de lucruri în justiție, criticată într-un raport al unui ONG internațional

Republica Moldova rămâne considerabil în urmă în ceea ce privește asigurarea independenței și funcționalității sistemului judecătoresc, arată un raport al Comisiei Internaționale a Juriștilor prezentat miercuri, 13 martie a.c., la Chișinău. Experții denunță în raport lipsa transparenței și caracterul arbitrar al numirilor și promovărilor în sistemul judecătoresc, precum și faptul că ședințele în cauzele penale de rezonanță se desfășoară cu ușile închise. Deși autoritățile de la Chișinău au reușit să realizeze mai multe reforme legislative de amploare, totuși independența sistemului judecătoresc este departe de a fi atinsă. Cele mai importante reforme din justiție trenează și deseori sunt afectate de lipsa voinței politice, se mai arată în raport.

**

Igor Dodon, în vizită la Baku

Președintele Igor Dodon a participat săptămâna aceasta la un forum desfășurat la Baku, în Azerbaijan, numit „VII Global Baku Forum 2019”, unde a vorbit despre strategia sa de politică externă. Igor Dodon s-a referit la strategia de promovare a unei politici externe echilibrate și reciproc avantajoase atât cu Estul, cât și cu Vestul, cu respectarea statutului de neutralitate permanentă a Moldovei. Experții consideră că această politică promovată de șeful statului duce spre nicăieri și că în acest mod Igor Dodon susține, de fapt, interesele Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău