Săptămâna într-o oră din 12 martie 2021

  • 12 Martie 2021 16:16
Săptămâna într-o oră din 12 martie 2021

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Covid-19: Rep. Moldova a depășit 200.000 de cazuri de infectare

Rep. Moldova a depășit săptămâna aceasta pragul de 200 de mii de cazuri de Covid-19, confirmate prin teste de laborator, pentru că este de presupus că numărul îmbolnăvirilor e cu mult mai mare. Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc a afirmat în urmă cu câteva zile că timp de un an de la începutul pandemiei în Rep. Moldova au fost peste 18 mii de cazuri grave și că peste tot în lume numărul cazurilor grave reprezintă un procent din totalul îmbolnăvirilor. Prin urmare, reiese că timp de un an am avut peste 1 mil. 800 de mii de bolnavi. Totodată, numărul persoanelor care au pierdut lupta cu virusul este în creștere. Doar în două zile de la mijlocul săptămânii, miercuri și joi, s-au înregistrat 70 de cazuri letale. Mai întâi miercuri au fost raportate 33 de decese, un record pentru o zi întrucât precedentul era de 28 de morți. Apoi, joi, a doua zi, autoritățile au anunțat că încă 37 de persoane au murit de Covid-19.

**

Situație alarmantă în Chișinău. Un ex-ministru propune carantină totală

Ca și înainte, cele mai multe cazuri noi de infectare cu Covid-19, dar și de deces se înregistrează în Capitală. Fostul ministru al sănătății Mihai Magdei afirmă că situația este alarmantă în condițiile în care nu mai sunt locuri în spitale, iar numărul bolnavilor testați pozitiv crește de la o zi la alta. El susține că încă de la începutul pandemiei, în martie 2020, s-a văzut că aproximativ jumătate din cazuri sunt raportate în municipiu. Chișinăul este un focar de infecție, de transmitere comunitară, prin contact de la om la om, motiv pentru care demult ar fi trebuit de introdus în municipiu măsuri mai dure. Epidemiologul mai crede că mun. Chișinăul ar trebui plasat în carantină totală pentru cel puțin trei săptămâni, pentru a limita răspândirea îmbolnăvirilor de Covid-19. La fel, în opinia specialistului, ar fi necesară imunizarea prioritară a locuitorilor capitalei.

**

UE și OMS, donație de milioane pentru spitalele din Rep. Moldova

Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au donat miercuri, 10 martie, Rep. Moldova echipamente medicale în valoare de 14 milioane de lei. Este vorba de 300 concentratoare de oxigen, 1200 puls oximetre și 5 ventilatoare pentru pacienți urmează să ajungă în spitalele din Republica Moldova, care tratează bolnavii de COVID-19. O parte a donației (600 de puls oximetre) a fost oferită și de Germania, în parteneriat cu UE și OMS. Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că statele membre ale Uniunii vor continua să sprijine Republica Moldova. Autoritățile din sănătate spun că aceste ajutoare chiar sunt o gură de oxigen în contextul în care numărul de pacienți infectați cu COVId-19 este tot mai mare.

**

A fost lansată o platformă dedicată vaccinării anti-Covid

Ministerul Sănătății a lansat săptămâna aceasta un site dedicat vaccinării populației împotriva Covid, vaccinare.gov.md care furnizează date în regim live despre mersul imunizării, numărul persoanelor vaccinate și cel al reacțiilor adverse înregistrate. Autoritățile sanitare au anunțat miercuri, 10 aprilie, că prima etapă de vaccinare împotriva Covid-19 se va încheia până la finele lunii aprilie. Potrivit lor, în următoarele luni în Rep. Moldova urmează să ajungă mai multe doze de vaccin prin intermediul Platformei COVAX. Medicii și experții susțin că imunizarea este singura șansă de a ieși din pandemia de Covid-19, chiar dacă, potrivit unui studiu realizat la comanda Ministerului Sănătății, peste 70 la sută dintre locuitorii Rep. Moldova încă nu știu dacă se vor vaccina sau nu. Experții dau asigurări că vaccinurile aprobate la nivel mondial, care sunt administrate și cetățenilor moldoveni, sunt sigure și eficiente.

**

Proiectul privind achiziția simplificată a vaccinurilor, aprobat de deputați

Guvernul a decis joi, 11 martie, alocarea a 60 de milioane de lei din fondul său de rezervă pentru procurarea vaccinurilor împotriva Covid-19 printr-o procedură simplificată. Din acești bani urmează a fi cumpărate 338 de mii 600 de doze de vaccin, ceea ce reprezintă aproape un sfert din necesarul de aproape 1,4 milioane de doze pentru a vaccina 20 la sută din populație. Potrivit proiectului de hotărâre, aprobat vineri, 12 martie, de Parlament, vaccinurile ar urma să fie cumpărate prin derogare de la procedurile de achiziție. Unii deputați au exprimat îngrijorări că modificarea procedurilor va permite acțiuni de corupție sau că proiectul ar fi conceput în așa fel încât să favorizeze un producător. Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc susține însă că procedura de achiziție va asigura transparență.

**

Legile care autorizează farmaciile mobile, declarate neconstituționale

Curtea Constituțională a declarat joi, 11 martie, drept neconstituționale două legi privind activitatea farmaceutică, votate la sfârșitul anului trecut de majoritatea nedeclarată PSRM-Șor. Cele două legi, votate odată cu mai multe inițiative controversate la sfârșitul anului trecut prevăd, printre altele posibilitatea instituirii așa-numitelor farmacii mobile, a comercializării unor tipuri de medicamente și în alte locații decât farmaciile, instituirea rețetelor electronice și altele. Legile au fost contestate de deputații Platformei DA, PAS și PDM, care au invocat neconstituționalitatea mai multor prevederi ale documentelor adoptate, dar și încălcări de procedură la votarea lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău