Săptămâna într-o oră din 12 iunie 2020

  • 12 Iunie 2020 15:11
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Declarație a Parlamentului de condamnare a traseismul politic

Parlamentul a aprobat joi, 11 iunie, o declarație prin care condamnă faptele de traseism și de corupere politică. Proiectul a fost propus de fracțiunea Partidului Democrat, care a fost părăsită de 16 din cei 30 de deputați aleși în cadrul scrutinului din 2019. Cel mai recent caz s-a produs marți, 09 iunie, când Angel Agache a anunțat că părăsește PDM și aderă la grupul „Pro Moldova” al lui Andrian Candu. Astfel, majoritatea parlamentară PDM-PSRM a rămas cu 51 de mandate, iar fracțiunea democraților – cu doar 14 deputați. Declarația condamnă traseismul politic, care în opinia democraților ar genera corupție politică, făcând referire și la faptul că aceste acțiuni „ar fi gestionate din afara țării”, reprezentând „o amenințare reală la siguranța națională”. De asemenea, prin adoptarea declarației, deputații își asumă să nu voteze un guvern împreună cu transfugii politici.

**

Un an de la debarcarea de la putere a PDM și de la formarea alianței PSRM-ACUM

Luni, 8 iunie, s-a împlinit exact un an de la formarea alianței politice PSRM- ACUM, care s-a aflat la putere în Rep. Moldova aproximativ cinci luni, după debarcarea democraților.  La un an de la schimbarea guvernării de la Chișinău, politicienii care au condus alianța PSRM-ACUM comentează diferit modul în care a evoluat de atunci situația. În particular, președintele Igor Dodon își atribuie principalul merit în debarcarea democraților de la putere, în timp ce liderii PAS și Platformei DA, Maia Sandu și Andrei Năstase, spun că Rep. Moldova este în prezent guvernată de o grupare coruptă. Schimbarea politică de acum un an a însemnat de fapt înlocuirea unui regim oligarhic și autoritar controlat de Vlad Plahotniuc cu altul condus în prezent de președintele Igor Dodon, consideră analiștii politici. Ei menționează că așteptările pe care le-a avut majoritatea cetățenilor de la schimbarea guvernării au rămas nerealizate.

**

Platforma DA discută cu PAS proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului

Intre timp, săptămâna aceasta deputații din Platforma Demnitate și Adevăr au transmis colegilor lor din Partidul Acțiune și Solidaritate proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Anunțul a fost făcut miercuri, 10 iunie, de vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari. Anterior, reprezentanții PAS au afirmat că sunt gata să voteze pentru demiterea cabinetului Chicu doar dacă sunt și suficiente voturi pentru a învesti un nou guvern, unui proeuropean. Unii analiști cred că doar PAS și Platforma DA ar avea legitimitate să formeze un nou guvern dacă ar cădea actualul executiv. Analistul politic Ion Tăbârță a comentat pentru Radio Chișinău că un nou guvern poate fi creat pe scheletul Platformei DA, având în vedere predispoziția celor două partide.

**

Relația Chișinău-Bruxelles, discutată la nivelul Parlamentului European

Modul în care Rep. Moldova implementează Acordul de Asociere, asistența macrofinanciară pe care ar urma să o primească din partea Uniunii Europene s-au aflat în centrul discuțiilor au avut loc miercuri, 10 iunie, la reuniunea online a Biroului Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului European și ai Legislativului de la Chișinău. Parlamentarii europeni s-au arătat preocupați de numărul mare al cazurilor noi de COVID-19 înregistrat în Rep. Moldova săptămâna aceasta și au încurajat autoritățile să solicite sprijin suplimentar din partea UE și a statelor sale membre, pentru a ajuta și a echipa domeniul sănătății cât mai curând posibil în lupta împotriva noului coronavirus.

**

Explozie de cazuri noi de infecție în Rep. Moldova

 

Joi, în Rep. Moldova s-au înregistrat 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 ieri, ceea ce constituie un record absolut de îmbolnăviri într-o singură zi, de la declanșarea pandemiei. Rep. Moldova s-a clasat în acea zi pe locul 7 în Europa, după numărul de cazuri noi de infecție după Rusia, Marea Britanie, Belarus, Ucraina, Spania și Franța. Numărul de infectări cu COVID-19 în Rep. Moldova ar fi fost mult mai mic, dacă autoritățile decideau să efectueze din start testarea obligatorie și izolarea celor care au intrat în contact cu bolnavii infectați, susțin experții în sănătate. În același timp, analiștii atenționează despre criza economică profundă provocată de pandemie. Premierul Ion Chicu a scris pe o rețea socială săptămâna aceasta că Rep. Moldova ar intra în colaps financiar și bugetar dacă nu ar fi fost relaxate restricțiile și reluată activitatea economică în pofida numărului mare de îmbolnăviri cu COVID-19.

**

Igor Dodon, despre situația privind infectările cu noul coronavirus

Situația privind infectările cu noul coronavirus în Republica Moldova a fost comentată vineri, 12 iunie, de președintele Igor Dodon, în emisiunea sa săptămânală de pe Facebook. El a spus că situația nu este simplă, dar nu e ieșită de sub control și asta în contextul în care în ajun Republica Moldova a înregistrat  406 cazuri de îmbolnăviri, cele mai multe de până acum. Igor Dodon a dat însă vina pe cetățeni pentru că nu respectă regulile sanitare. Răspunzând la întrebările presei despre riscul vizitelor sale în teritoriu și faptul că nu poartă mască de protecție, șeful statului a spus că el, de fapt s-ar pune în pericol, și a negat că nu respectă protocoalele. Voci din societatea civilă spun că șeful statului ar trebui să fie mai responsabil și să nu urmărească doar interesele de campanie electorală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău