Săptămâna într-o oră din 11 decembrie 2020
-
11 Decembrie 2020 16:50
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
CCM a validat alegerea Maiei Sandu în funcția de șef de stat
Curtea Constituțională a confirmat joi, 10 decembrie, rezultatele scrutinului prezidențial din 15 noiembrie și a validat alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Rep. Moldova. Reprezentantul candidatului perdant Igor Dodon a cerut amânarea ședinței invocând faptul că o contestație în instanță nu a parcurs toate etapele însă Curtea a respins solicitarea. Maia Sandu va prelua efectiv atribuțiile de șef de stat peste două săptămâni când expiră mandatul președintelui în exercițiu Igor Dodon. După decizia Curții, Igor Dodon a felicitat-o pe Maia Sandu și a vorbit de alegeri anticipate afirmând că va susține în acest sens demersul noului președinte. Chiar dacă una dintre opțiuni pentru declanșarea alegerilor ar fi demiterea guvernului Chicu, Igor Dodon a evitat comentarii privind această posibilitate.
**
Opoziția a sesizat CCM cu privire la legile aprobate cu scandal
Două dintre legile aprobate cu scandal de majoritatea PSRM-Șor din Parlament săptămâna trecută au fost contestate de deputații de la PAS și Platforma DA la Curtea Constituțională. Este vorba de legea care se referă la resubordonarea SIS-ului și cea privind terenul fostului stadion republican. Și deși Curtea a suspendat acțiunea celor două legi până la examinarea sesizărilor în fond, Igor Dodon s-a grăbit să le promulge, chiar dacă știa că vor fi contestate. Experții spun însă că acțiunea legilor controversate, atacate la Curtea Constituțională rămâne suspendată, chiar dacă au fost promulgate de președintele în funcție.
**
Ambasadorul Andrei Neguța, rechemat după scandalul anabolizantelor
Guvernul a decis miercuri, 9 decembrie, să-l recheme din funcție pe ambasadorul Rep. Moldova la Moscova, Andrei Neguța, în urma cazului scandalos de trafic de anabolizante în valoare de 400 de mii de euro cu implicarea unui autoturism al misiunii diplomatice. A doua zi, deputatul Platformei DA Chiril Moțpan a declarat că în acest caz ar fi implicate trei persoane apropiate lu Igor Dodon și a cerut procurorilor să verifice aceste informații. Totodată, el a spus că șoferul mașinii cu numere diplomatice implicate în traficul de anabolizante ar fi dispus să depună mărturie dacă statul îi va oferi protecție. Analiștii cred că rechemarea ambasadorului de la Moscova ar fi legat de scorul slab înregistrat de Igor Dodon la alegeri în Federația Rusă.
**
Ministrul ungar de externe, din nou la Chișinău
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, aflat miercuri într-o vizită oficială în Rep. Moldova l-a criticat pe șeful Delegației UE la Chișinău pentru faptul că s-ar fi implicat în campania electorală pentru recentele alegeri prezidențiale. Péter Szijjártó, care în acest an a mai fost de trei ori în vizită la Chișinău, a făcut aceste declarații în cadrul unui briefing la Ministerul de Externe, la scurt timp după ce a fost decorat cu Ordinul de Onoare de președintele în exercițiu perdant Igor Dodon, cel care alături de Moscova, a acuzat implicarea Occidentului în campania electorală.
**
Prima vizită a unui ministru ucrainean de externe la Chișinău, în ultimii 6 ani
Joi, 10 decembrie, la Chișinău în vizită de lucru a fost și ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care însă, nu s-a întâlnit cu președintele în funcție, ci cu președintele ales Maia Sandu, știut fiind faptul că Igor Dodon în 2016 a făcut declarații despre Crimeea care au provocat nemulțumirea autorităților de la Kiev. De altfel, la conferința de presă ținută împreună cu omologul său Aureliu Ciocoi, Dmytro Kuleba a atras atenția asupra lipsei dialogului dintre cele două state în ultimii ani și și-a exprimat speranța că relațiile se vor ameliora în timpul apropiat. Șefii diplomațiilor de la Chișinău și Kiev au discutat și despre aspirațiile europene ale celor două țări și au convenit să continue consultările pe subiectul integrării europene.
**
Moțiunea simplă împotriva ministrului de interne, eșuată din lipsă de cvorum
Moțiunea simplă împotriva ministrului de interne Pavel Voicu depusă de deputații Platformei DA și PAS și care urma să fie dezbătută luni, 7 decembrie, în plenul parlamentului a eșuat din lipsă de cvorum ședința plenară fiind boicotată de socialiști și de cei din așa-zisa platformă pentru Moldova formată din deputații ai Partidului Șor și transfugiii din grupul Pro Moldova. După ședința eșuată, ministrul Pavel Voicu a ținut raport la Ministerul de interne în care a prezentat date care în opinia sa atestă scăderea nivelului infracționalității în Rep. Moldova. Totodată, el a respins acuzațiile care i-au fost aduse de reprezentanții opoziției privind implicarea poliției în campania electorală de partea de lui Igor Dodon și a adăugat că răpiri de persoane de către structuri ale administrației de la Tiraspol ar fi existat și în alte timpuri de la independență încoace.