Săptămâna într-o oră din 02 aprilie 2021

  • 02 Aprilie 2021 16:33
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Parlamentul a decis: stare de urgență pentru 60 de zile

Parlamentul a aprobat miercuri, 31 martie, instituirea stării de urgență în Rep. Moldova pentru două luni, de la 1 aprilie până pe 30 mai, cu voturile deputaților socialiști și ale celor lor din așa-zisa platforma ”Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor. Proiectul de lege inițiat de deputații PSRM, a fost criticat de opoziție, care a propus ca starea de urgență să fie instituită inițial pentru 15 zile. Totodată, socialiștii au fost acuzați că, de fapt, ar încerca să blocheze procesele politice și nu să adopte măsuri sanitare eficiente împotriva răspândirii infectărilor cu COVID-19. În același timp,  deputații de la Platforma DA și de la PDM, chiar dacă nu au susținut proiectul socialiștilor de instituire a stării de urgență pentru 2 luni de zile, au lansat critici dure la adresa PAS și a Maiei Sandu. Astfel, Platforma DA a acuzat un joc politic între PAS și PSRM, iar PDM a denunțat o luptă între doi politicieni: Igor Dodon și Maia Sandu.

**

Reacții la decizia majorității parlamentare privind starea de urgență

Instituirea stării de urgență s-a făcut fără ca executivul să aibă un plan concret de acțiuni, iar unii comentatori politici cred că adevăratul motiv al declarării stării de urgență are substrat politic, și anume nedeclanșarea alegerilor anticipate, după cum a declarat analistul Ion Tăbârță la Radio Chișinău. Starea de urgență a fost declarată acum deoarece există un context convenabil majorității PSRM și aliaților de la Partidul Șor care împreună cu câțiva transfugi formează așa-zisa platformă Pentru Moldova. Curios este faptul că socialiștii au propus acest proiect deși după ședința CSS din 13 martie când Maia Sandu a recomandat instituirea stării de urgență, liderul PSRM Igor Dodon a reacționat imediat spunând că nu va permite un ”lockdown” în Rep. Moldova. În replică la decizia Parlamentului din 31 martie, președinta Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că decizia majorității parlamentare nu face decât să amâne alegerile anticipate și că acesta ar fi fost adevăratul motiv al instituirii stării de urgență.

**

Maia Sandu cere aviz de la CC privind dizolvarea parlamentului

Președinta Maia Sandu a depus luni, 29 martie, o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului. La baza sesizării stau cele două tentative eșuate de învestire a unui Guvern. Cel propus de Natalia Gavrilița, nu a acumulat niciun vot în Parlament, iar tentativa de învestire a Guvernului condus de Igor Grosu a eșuat din lipsă de cvorum. După două încercări eșuate de a vota un Guvern, în opinia unor experți, există temei pentru dizolvarea Parlamentului. Adresarea președintei Maia Sandu la Curtea Constituțională privind dizolvarea Parlamentului este legală și constituțională, susține profesorul de drept constituțional Nicolae Oscmochescu. El a explicat că articolul 85 din Constituție reglementează procedura de dizolvare a Parlamentului: alineatul 1 stipulează că în cazul imposibilității alegerii Guvernului sau al blocării adoptării legilor, președintele poate dizolva Parlamentul, iar alineatul doi – în ce condiții acesta poate fi dizolvat.

**

Sesizări la CC privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor

Platforma Demnitate și Adevăr a depus marți, 30 martie, o sesizare la Curtea Constituțională privind declararea în afara legii a Partidului Politic Șor.  Platforma DA se bazează pe existența mai multor acuzații și dovezi potrivit cărora mai mulți membri ai Partidului Șor, inclusiv liderul acestuia, Ilan Șor, ar fi fost implicați în delapidări de proporții, în special frauda bancară și procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Cinci din cei șapte deputați care au intrat în Parlament pe listele Partidului Șor figurează sau au figurat în astfel de dosare. Partidul Șor se declară, însă, victima unui „atac concertat” prin care se încearcă împiedicarea formațiunii politice de a participa la alegeri. Miercuri, 31 martie, și deputatul neafiliat Octavian Țîcu a depus un demers similar la Înalta Curte cu solicitarea ca formațiunea condusă de oligarhul fugar să fie scoasă în afara legii.

**

Rep. Moldova ratează 60 mil. de euro din ajutorul nerambursabil oferit de România

România a anunțat că pe 28 martie a expirat termenul când putea fi semnat protocolul de prelungire a acordului de finanțare nerambursabilă, din care Republica Moldova a folosit 40 de milioane de euro din totalul de 100. De altfel, diplomația de la București menționează că a făcut toate demersurile pentru a prelungi acest acord și a anunțat despre acest lucru încă din luna noiembrie a anului trecut. Însă, a primit un răspuns de la Chișinău abia în luna februarie, în care nu se regăseau și condiționalitățile de reformă pe care le-a dorit partea română. Ulterior, Guvernul interimar a anunțat că nu mai avea dreptul să se semneze un astfel de document internațional de finanțare. În opinia analiștilor, autoritățile R. Moldova nu au știut cum să gestioneze și să asimileze acești bani, iar pe de altă parte și-au asumat meritele politice pentru proiectele realizate din finanțarea oferită de statul român.

**

NATO ajută Rep. Moldova cu echipamente de protecție împotriva Covid-19

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române cu echipament anti-Covid-19 la bord, oferit de NATO, a ajuns luni, 29 martie, la Chișinău. Este vorba despre o misiune de asistență umanitară internațională în sprijinul Rep. Moldova cu un transport de 1,5 tone de echipamente de protecție sanitară. Lotul conține o sută de mii de măști de unică folosință de tip FFP2, cumpărate din bani oferiți de Luxemburg și Norvegia. Echipamentul,  în valoare de 190 de mii de dolari, a fost întâmpinat pe Aeroportul din Chișinău de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, de consilierul prezidențial în sănătate, Ala Nemerenco și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Ambasadorul Daniel Ioniță, spune că prin astfel de acțiuni NATO demonstrează o dată în plus că nu este dor o structură militară, ci și un partener de nădejde pentru cetățenii moldoveni în perioade de criză umanitară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Sun
16
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău