Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin | Autoritățile îndeamnă femeile să meargă la medicul de familie pentru a efectua testul citologic de prevenție

  • 19 Ianuarie 2022 14:30
Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin | Autoritățile îndeamnă femeile să meargă la medicul de familie pentru a efectua testul citologic de prevenție

În perioada 17-23 ianuarie, Republica Moldova marchează Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin. Anul acesta, campania se organizează pentru al zecelea an consecutiv. Cu această ocazie, autoritățile din domeniul sănătății îndeamnă femeile să-și păstreze sănătatea și să meargă la medicul de familie pentru a efectua testul citologic de prevenție, transmite Radio Chișnău.

Sesiuni de comunicare online și offline, distribuirea de pliante și materiale informative de sensibilizare publică în care femeile sunt chemate să efectueze regulat testul citologic de prevenție sunt câteva dintre acțiunile organizate de reprezentanții Ministerului Sănătății pe parcursul Săptămânii internaționale de prevenire a cancerului de col uterin, potrivit Dianei Valuță, șefa unității de coordonare a implementării screeningului de col uterin.

”Avem multe pliante informative pe care le distribuim prin diferite metode beneficiarelor noastre, inclusiv cu ajutorul voluntarilor. De asemenea,  colaborăm cu regia transport din municipiu Chișinău urmând să fie plasate postere informative în toate autobuzele și autobuzele din oraș. Cei care călătoresc vor putea citi informația despre screeningul de col uterin”, a menționat Diana Valuță. 

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai imtante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât și în Republica Moldova. Conform datelor statistice, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar.

În Uniunea Europeană acesta provoacă, anual, aproximativ 33 000 cazuri de îmbolnăvire și 15 000 de decese.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, sunt la evidență 4182 paciente afectate de cancer de col uterin, anual, fiind  înregistrate în jur de 300 cazuri noi.

”Pandemia a redus foarte mult accesul populației la metodele de prevenție respectiv, din păcate în continuare zilnic o femeie este depistată cu cancer de col uterin și odată la trei zile o femeie moare din cauza acestei maladii”, a subliniat Diana Valuță, șefa unității de coordonare a implementării screeningului de col uterin.

Programele de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.  Specialiștii recomandă efectuarea screening-ului de col uterin o dată la 3 ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani. La fel de importantă este vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenței.

„Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, realizat în anul 2020, a demonstrat că gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat testul de prevenție s-a dublat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău