Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. În Republica Moldova, sunt înregistrate anual peste 300 de cazuri noi de acest tip de cancer

  • 23 Ianuarie 2023 13:59
Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. În Republica Moldova, sunt înregistrate anual peste 300 de cazuri noi de acest tip de cancer

În Republica Moldova a fost lansată săptămână de prevenire a cancerului de col uterin. Numit și cancerul cervical, acesta este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume. În Republica Moldova, sunt înregistrate anual peste 300 de cazuri noi de acest tip de cancer, informează Compania Națională de Asigurări în Medicină.

În Republica Moldova rata de depistare precoce a patalogiei de col uterin a crescut cu 25%. Autoritățile din domeniul sănătății își propun, în continuare, să contribuie la creșterea cifrei. Potrivit specialiștilor, femeile care participă la screening reduc riscul de deces, deoarece formele invazive a cancerului depistat în stadii incipiente se supun tratatmentului cu o rată de vindecare de 99%. 

Soluții există, trebuie doar să captăm patologiile imediat ce încep să se dezvolte, a declarat Ministra Sănătății Ala Nemerenco în cadrul evenimentului de lansare a săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin.

„Eliminarea cancerului de col uterin este unul dintre cele mai importante obiective pentru perioada 2020-2030 în toate politicile partenerilor, a Ministerului și a altor instituții. Fiecare țara, inclusiv Moldova, în 2030 ar trebui să ajungă ca 90% dintre femeile cu stări precanceroase să fie tratate și 50% dintre cele care au o formă de cancer col uterin invaziv să fie gestionate, 70% să fie supuse unui test citologic de înaltă performanță cel puțin de două ori pe parcursul vieții până la 35 și până la 45 de ani, perioade cu cel mai înalt risc din rândul cărora noi pierdem aceste femei”, a spus Ala Nemerenco.

Pentru prima oară în acest an, campania de prevenire a cancerului de col uterin ia start pe platforma Femeilor Deputate din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. În funcție de agenda fiecărei deputate vor fi organizate sesiuni de informare pe această temă, spune reprezentanta platformei Marcela Adam. În opinia acesteia, campania nu ar trebui să se limiteze la doar o săptămână, dar ar trebui să dureze un an.

„Împreună cu Ministerul Sănătății și cu partenerii de dezvoltare care sunt implicați în promovarea acestor ințiative am facilitat lansarea evenimentului de prevenire a cancerului de col uterin și ne vom implica fiecare deputată în mod individual, atunci când mergem în teritorii ca să diseminăm femeilor informația despre importanța testului și a vaccinării împotriva acestei maladii”, a spus Marcela Adam.

Testul citologic de diagnosticare al cancerului de col uterin poate fi realizat gratuit atât de femeile asigurate, cât și de cele neasigurate din categoria de vârstă 25-61 de ani, printr-o simplă adresare la medicul de familie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău