Săptămână bogată în fenomene astronomice: Vor putea fi văzute 3 planete și meteori

  • 02 Mai 2023 11:09
Săptămână bogată în fenomene astronomice: Vor putea fi văzute 3 planete și meteori

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță o săptămână cu multe fenomene astronomice.

„Venus și Marte se văd seara, iar Saturn dimineața, pe la ora 4. Pe 5 se produce o eclipsă de Lună care aproape se va vedea de la noi, iar pe 6 mai avem maximul curentului de meteori Eta Aquaride”, informează instituția pe pagina de Facebook.

Eclipsa de Lună prin penumbră va fi „destul de greu” de observat din oraș, deoarece satelitul Pământului se va afla sub orizont de la începutul fenomenului până la faza maximă. Astfel, începutul eclipsei va fi la ora 18.13, maximul se va înregistra la ora 20.22, iar în tot acest interval, Luna va fi sub orizont. Sfârșitul eclipsei va avea loc la ora 22.31.

„Practic, din toată România vom vedea cum Luna răsare când deja se află în penumbra planetei noastre, în preajma maximului eclipsei. Pentru că Luna intră doar în penumbră, culoarea ei nu va fi foarte roșiatică, iar dacă va fi, cel mai probabil este de la apropierea de orizont (atunci când răsare și apare, Luna se înroșește la fel ca și Soarele). La aproximativ două ore după ce răsare (în funcție de locul unde vă aflați), Luna iese complet din penumbra planetei noastre, iar eclipsa se termină. Eclipsa va fi greu de văzut pentru că începe când Luna se află foarte aproape de orizont, cel mai bun loc de observații fiind unul din care se vedere răsăritul Soarelui vara”, conform informațiilor publicate pe site-ul Observatorului.

În ce privește planetele pe care le vom putea observa în această perioadă, seara se vor vedea „foarte ușor” Venus și Marte. Saturn poate fi văzut începând cu ora 4.00, înspre sud-est, nu foarte sus față de orizont. Se vede „ca un astru singuratic”, cel mai strălucitor din zona în care se află.

„Venus se vede foarte ușor înspre vest, la o oră după ce apune Soarele. Priviți sus pe cer pe la ora 21,00 și veți vedea un astru foarte strălucitor: Venus. Planeta se mișcă printre stele, ridicându-se spre stelele Castor și Pollux din constelația Gemini. Apune pe la miezul nopții, așa că aveți câteva ore să o vedeți. Nu departe de Venus, mai sus și la stânga se află și Marte. Căutați deasupra lui Venus două stele strălucitoare, situate una lângă alta. Acestea sunt Castor și Pollux din Gemini. Sub ele, în stânga, se vede un astru mai portocaliu, nu foarte strălucitor, care este planeta Marte. Marte se află departe de noi, la 270 milioane de km și nu se mai vede bine. Nici prin telescop nu se mai disting foarte multe detalii”, precizează reprezentanții Observatorului.

Totodată, meteori proveniți din coada cometei Halley vor putea fi observați în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este vorba despre curentul de meteori Eta Aquaride, care își va atinge maximul pe data de 6 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,57 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău