ȘANTAJUL învinuitului Dodon (Revista presei)

  • 27 Mai 2022 09:41
ȘANTAJUL învinuitului Dodon (Revista presei)

„Rusia și oamenii săi de la Chișinău vorbesc obsesiv de neutralitatea Moldovei, dar o încalcă de 30 de ani, titrează Veridica. Neutralitatea Republicii Moldova este una din temele predilecte ale propagandei ruse și pro-ruse. E adusă în discuție când se pune problema adoptării unor măsuri care nu convin Moscovei, dar se ignoră faptul că, prin prezența forțelor sale în Moldova, Rusia e singura care îi încalcă neutralitatea. Alte narațiuni sunt schimbate în funcție de necesități; cele privind neutralitatea rămân însă o constantă... Veridica observă ca acum, de exemplu, liderii politici pro-ruși cu probleme penale au îmbrățișat neutralitatea și vor să organizeze, în numele acesteia, proteste anti-guvernamentale. Evident că toate acele proteste sunt, potrivit acelorași lideri, făcute pentru țară și popor, nu pentru ca ei să se poată sustrage rigorilor legii. Iar esențial pentru Republica Moldova, în viziunea lor, este să mențină neutralitatea în termenii actuali. O neutralitate pe care Rusia pare să o interpreteze după bunul ei plac, făcând abstracție de faptul că ea este prima care o și încalcă prin faptul că refuză să-și retragă trupele și munițiile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, scrie Veridica.

Ziarul Național denunță ȘANTAJUL învinuitului Dodon: Anunță MAJORAREA tarifului la GAZ. „Peste două zile, tariful va fi 24 de lei… La toamnă gazul va fi 30 de lei metrul cub, iar benzina 40 de lei…” – titrează publicația. Fostul președinte Igor Dodon, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile într-un dosar cu patru capete de acuzare, știe deja că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va accepta solicitarea „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, de a majora tariful la gaz din 1 iunie până la 24 de lei pentru metrul cub. Mai mult, acesta afirmă că gazul va costa în toamnă 30 de lei, iar benzina – 40 de lei, scrie Ziarul Național.

Portalul Anticorupție reține declarația lui Petru Iarmaliuc, procurorul responsabil de cazul lui Dodon: „Igor Dodon se pregătea să plece peste hotare pe 26 mai, la ora 9 dimineața”. Șeful grupului de procurori, care investighează cazul lui Igor Dodon, Petru Iarmaliuc, a declarat că a insistat în cadrul demersului său în fața instanței pentru aplicarea arestului preventiv și a invocat faptul că fostul șef de stat intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova în ajunul descinderilor. „În urma perchezițiilor efectuate acasă și în masinile fostului președinte, a fost confirmat faptul că ieri trebuia să plece peste hotare la ora 9:00. Au fost găsite mijloace bănești în valută în sume foarte mari, care indicau intenția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova. Precum și alte riscuri, precum faptul că un complice a încercat să distrugă probele”, a spus Iarmaliuc.  

„Sovietul” de la Tiraspol a mai votat o „lege” împotriva drepturilor omului. Popovschi: „Credeți-mă pentru a se proteja o vor pune în aplicare” – titrează portalul Zona de Securitate. Așa-numitul „Soviet Suprem” al regiunii transnistrene a votat modificări la codul penal local prin care persoanele care se vor adresa la instanțele naționale sau internaționale, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor neconstituționale din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal. Acestea riscă până la 10 ani privațiune de libertate. Stepan Popovschi, unicul apărător al drepturilor omului din regiunea transnistreană care a înaintat mai multe dosare la CEDO, fiind în regiune, a explicat pentru Zona de Securitate că „Există mai multe convenții internaționale și organisme cum ar fi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și pentru a putea să te adresezi la ele trebuie să primești decizia unei instanțe dintr-o țară care a ratificat acele convenții, adică a Moldovei. Această lege creează obstacole în îndeplinirea cerințelor pentru a te adresa la CEDO. O lege absolut nedreaptă ce încalcă dreptul oamenilor la apărare în fața instanțelor de judecată,” a delacarat Popovschi. Juristul de la Tiraspol crede că „Scopul acestei legi este de a nu permite adresarea plângerilor, plângeri legale în adresa exponenților regimului, ei așa se protejează”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău