Sancțiuni mai dure pentru fumatul în locuri neautorizate

  • 17 Decembrie 2013 14:10
Sancțiuni mai dure pentru fumatul în locuri neautorizate

Cabinetul de miniștri a aprobat, marți, 17 decembrie, un proiect de lege care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru consumul și comercializarea produselor din tutun în locuri neautorizate.

 

Documentul interzice publicitatea la țigări, fumatul în toate spațiile publice închise și semiînchise, la locul de muncă, în mijloacele de transport, în  toate spațiile publice centrale și locale.

Scăderea ratei fumătorilor în Republica Moldova și reducerea consecințelor cauzate de tabagism au stat la baza proiectului de lege care înăsprește sancțiunile privind consumul și comercializarea fumatului în locuri neautorizate.

Proiectul de lege prevede sancțiuni de până la 10 mii de lei pentru plasarea pe piață a produselor din tutun care conțin ingrediente interzise de legislație. Fumatul în spații publice închise și semiînchise, la locurile de muncă, în apropierea ferestrelor deschise va fi sancționat cu o amendă de până la 1.400 de lei. Amenzi similare vor fi aplicate pentru fumatul în transportul public și în stațiile de transport public.

Premierul Iurie Leancă a subliniat că aprobarea acestui proiect de lege va ajusta Republica Moldova la legislația occidentală.

Estimările costurilor economice legate de mortalitatea prematură din cauza fumatului, pierderea temporară a capacității de muncă, spitalizărilor și tratamentului bolilor provocate de tabagism sunt de aproape 900 de milioane de lei anual, potrivit statisticilor naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău