SANCȚIUINI mai aspre pentru agresarea medicilor
-
31 Decembrie 2016 11:38
Persoanele care vor aplica agresiune fizică sau verbală asupra personalului medical riscă sancțiuni aspre sub formă de amenzi sau chiar închisoare. Prevederile se conțin într-un proiect de lege al Ministerului Sănătății, propus pentru consultări publice, transmite IPN.
Proiectul vine cu o completare a Codului Penal și propune stabilirea circumstanței agravante pentru săvârșirea anumitor infracțiuni, precum omorul, vătămarea intenționată gravă sau medie a integrității corporale sau a sănătății asupra lucrătorilor medicali în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu. Astfel, în cazul săvârșirii unor asemenea infracțiuni în privința personalului medical, sancțiunile pentru făptuitori vor fi mai aspre. Pentru omorul intenționat al unui lucrător medical este prevăzută pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață. În cazul vătămării intenționate gravă a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa fi de la 10 la 12 de ani de închisoare.
Pentru a defini noțiunea de „medic”, „medic rezident” și „lucrător medical” se propune completarea Codului Penal cu noțiunile corespunzătoare, prin trei articole distincte. Concomitent, în scopul asigurării unei protecții sporite a personalului medical aflat în exercițiul funcției împotriva actelor de agresiune fizică, psihică și verbală, se propune completarea articolului care stabilește infracțiunea de huliganism, cu o agravantă nouă, săvârșirea acesteia pe teritoriul sau în incinta edificiului unei instituții medicale publice sau private. Astfel, pedeapsa va constitui de la 750 la 1350 de unități convenționale sau închisoare de până la 5 ani.
Potrivit autorilor, pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova s-a constatat o creștere alarmantă a cazurilor de agresiune asupra personalului medical. Ultimul caz de agresiune fizică, săvârșit asupra unui medic, angajat al Institutului Oncologic, a avut loc la începutul lunii noiembrie a anului curent.
Ca urmare a consultărilor publice proiectul urmează să fie aprobat de Guvern, iar apoi transmis în Parlament spre adoptare.