Sancționarea posturilor TV din Rusia este o necesitate vitală (Ziarul Național)

  • 09 Aprilie 2014 09:53
Sancționarea posturilor TV din Rusia este o necesitate vitală (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 9 APRILIE

 

Petru Bogatu comentează în Ziarul Național problema securității informaționale, referindu-se la propaganda războiului, întreținută de televiziunile ruse. El aduce aici exemplul Letoniei, care a interzis postul RTR Rossia pentru trei luni din cauza  propagandei de război, dezinformării și justificarea agresiunii împotriva unui stat suveran. Astfel, Letonia, țară membră a Uniunii Europene, se alătură Lituaniei, un alt stat baltic, care a dispus anterior eliminarea oficiosului rus RTR. Autorul scrie că desipresa este vaca sacră a democrației care nu trebuie atinsă, acest lucru este valabil în condiții de normalitate. Dar, lumea se confruntă cu un atentat rusesc foarte periculos asupra ordinii mondiale. În aceste circumstanțe, sancționarea posturilor TV din Federația Rusă este o necesitate vitală, conchide Petru Bogatu.

Interesul îi poartă fesul lui Formuzal, titreaza Ziarul Național. Formuzal vrea în Uniunea Vamala, dar se laudă cu proiectele realizate în Găgăuzia de către UE. Darea în exploatare a 33 de kilometri de apeduct în satul Tomai din raionul Ceadâr-Lunga l-a făcut extrem de mândru pe bașcan, care a și postat știrea pe contul său de facebook. Banii au venit de la Banca  Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare si Banca Europeana de Investiții.

Unul din trei cupluri din R.Moldova este INFERTIL, mai scrie Ziarul National. Ministerul Sănătății confirmă: în ultimii cinci ani, unul din trei cupluri din R. Moldova se adresează la medici după ajutor pentru că sunt infertile. În Republica Moldova nu există un sistem național de evaluare a adresabilității cu această problemă și doar Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală duce o evidență. Potrivit statisticilor de aici, adresabilitatea cuplurilor infertile a crescut în ultimii cinci ani cu 30%. 

Statul a scăpat de Farmaco, aflam din Adevarul. O companie elvețiană a cumpărat pachetul majoritar la SA Farmaco. Tranzacția este  considerată un succes, pentru că autoritățile nu au bani pentru modernizarea fabricii de medicamente.

Rusia mai aplică o lovitură economică Republicii Moldova, interzicind accesul pe piața rusească a mezelurilor din Moldova, scrie Adevărul. Economistul Viorel Chivriga nu exclude că în acest an Rusia ar putea aplica și alte măsuri restrictive contra mărfurilor din Republica Moldova si mentioneaza că țara noastră ar trebui să se adapteze mai rapid la normele UE și să renunțe la toate standardele sovietice valabile în spațiul CSI.

Cine scufundă românismul în Basarabia? Un subiect analizat de EVZ. Jurnalistul Valetin Buda cosntată că latura publică a românismului de la Chișinău a fost confiscată de personaje, mediocre, oportuniste și înverșunate în identificarea unor „trambuline” sociale, fapt, ce inhibă și, uneori, compromite, naturalețea unui gest absolut firesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău