Sănătos informațional | Claudia Crăciun, învingătoare a cancerului de sân: E greșit să crezi că e o maladie incurabilă

  • 09 Octombrie 2019 16:54
0%
00:00:00
00:00:00

Luna octombrie este dedicată informării și prevenirii cancerului de sân. În Moldova, cu această maladie au fost diagnosticate, anul trecut, 1 mie 125 de femei. Cele mai multe, în faze terminale. Femeile care supraviețuiesc acestei maladii sunt considerate niște norocoase. În general, în Moldova diagnosticul de cancer e o sentință – de el se moare și nu se mai poate face nimic.

Se mai crede că e o rușine să spui cuiva că ești bolnav de cancer. La sat imediat „te îngroapă”, chiar dacă ai șanse mari de recuperare. Femeilor din Moldova le este frică să se adreseze la medic, chiar dacă observă că ceva nu e în regulă cu sânii lor. Stereotipurile și prejudecățile le fac pe multe dintre femeile bolnave să rămână acasă și la propriu să moară cu zile. Ce ar trebui să știe femeile din Moldova despre cancerul de sân? De ce nu ar trebui să se teamă să se adreseze medicului?

De ce este important să aibă, în general, grijă de sănătatea lor? Am discutat astăzi cu invitatele mele -  Adriana Rotaru, fondatoarea RunPink Moldova și Claudia Crăciun, profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, una din femeile învingătoare ale cancerului de sân.

Apropo, duminică, la Valea Morilor, începând cu ora 10.00 până la 13.00, puteți participa la un maraton de caritate organizat de Run Pink Moldova în sprijinul femeilor cu cancer de sân. Donațiile pe care le veți face, cumpărând, de exemplu, bilete, vor fi folosite pentru crearea perucilor pentru femeile care au rămas fără podoaba capilară în urma ședințelor de chimioterapie, precum și pentru organizarea taberei de recuperare Run Pink Retreat editia 4. 

Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.

Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău