Sănătos informațional | Ce este o traumă psihică? Cum se manifestă și ce îi ajută pe oameni să o depășească

  • 15 August 2019 16:48
0%
00:00:00
00:00:00

Trauma psihică, un subiect prea puțin pus în discuție în Republica Moldova, dar care afectează o bună parte a populației. Ea poate fi provocată de un accident, poate fi transmisă intrauterin viitorului copil sau îl poate afecta atunci când cei mai apropiați oameni lipsesc din viața lui.

E o stare care apare după un eveniment foarte neplăcut. Deci, trauma psihică, așa cum spun specialiștii, are diverse forme și presupune diverse riscuri pentru sănătate, dacă nu se intervine cu ajutor psihologic sau chiar tratament medicamentos. Oamenii care trec printr-o traumă psihică obișnuiesc să spună că „li se rupe sufletul” sau că „îi doare foarte tare”.

În urma unui eveniment traumatic, spun psihoterapeuții specializați în trauma psihică, oamenii mai spun că ceva se pierde din ei, se creează o ruptură. Printre fenomenele care provoacă traume psihice adânci este migrația. Consecințele deja sunt resimțite, iar societățile care trec prin acest proces, se recuperează foarte greu.

Cum se manifestă o traumă psihică în general, ce este o traumă psihică intrauterină, cum influențează mediul în care ne trăim asupra noastră, e adevărat sau nu că un copil până la vârsta de trei ani nu prea ține minte ce s-a întâmplat cu el? Sunt întrebări pe care le-am adresat Dianei Vasile, psihoterapeut specializat în traume psihice, psiholog clinician, președinte al Institutului pentru Studiul Tratamentului Traumei din România. Doamna doctor s-a aflat la Chișinău la invitația Asociației Balint pentru a ține o prelegere în fața cadrelor medicale pe tema traumei intrauterine.

Sătătos Informațional – o emisiune despre mituri și adevăr în sănătate, realizată de Elena Cioina. Emisiunea este difuzată în fiecare miercuri, începând cu ora 10.05, și în reluare, sâmbăta, la aceeași oră.

Podcasturile „Sănătos Informațional” pot fi găsite și pe pagina web Sănătate INFO, în categoria interviuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău