Sanatoriile moldovenești din Ucraina vor avea un nou statut de activitate

  • 05 August 08:23
Sanatoriile moldovenești din Ucraina vor avea un nou statut de activitate

Cancelaria de Stat a Guvernului Moldovei a început restructurarea proprietății moldovenești de pe teritoriul Ucrainei. În gestiunea ei se află sanatoriile "Moldova" din Truskaveț și "Sănătate" din Sergheevka.

După cum a relatat pentru IPN Liliana Iaconi, secretar general al Guvernului,  restructurarea este necesară pentru a concorda statutele întreprinderilor moldovenești cu legislația Ucrainei.

Potrivit ei, "până vineri se preconizează finalizarea pregătirii noului statut al sanatoriului "Moldova" din Truskaveț". "Ucraina a adoptat o nouă lege, prin care a fost aprobat statutul-model al unor astfel de întreprinderi. Sanatoriul din Truskaveț funcționează în baza Statutului din anul 2003, iar acesta trebuie ajustat la documentul-model conform noii legi ucrainene", a menționat Liliana Iaconi.

Totodată, Cancelaria de Stat a remarcat, că "Statutul-model oferă prea multe prerogative administratorilor unor astfel de întreprinderi. Am împuternicit un reprezentant al Agenției Proprietății Publice din Republica Moldova pentru Ucraina și l-am delegat să pregătească mecanismul de modificare a statutului pentru a limita anumite acțiuni, care deschid prea multe “portițe", a comunicat Liliana Iaconi.-“Ieri am avut o întrevedere cu el, am examinat fiecare punct al statutului și am convenit, ce urmează a fi modificat. Dumnealui mâine va fi la Kiev și va începe acest lucru”.

Ea a mai subliniat, că statutul sanatoriului "Moldova" din Truskaveț a fost modificat și în conformitate cu rigorile registrelor oficiale ale organelor de drept din Ucraina.

Secretarul general al Guvernului a dat asigurări că principala sarcină a Cancelariei de stat vizavi de proprietatea Moldovei de pe teritoriul Ucrainei rămâne menținerea drepturilor patrimoniale ale statului moldovenesc.

Cancelaria de stat gestionează două instituții medico-sanitare din Truskaveț și Sergheevka, precum și obiecte cu proprietate parțială a Moldovei la Odesa. Restul patrimoniului moldovenesc din Ucraina  ține de Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22
Cer fragmentat
Umiditate:37 %
Vint:2,1 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău