Salvatorii din R. Moldova, instruiți de formatori din cadrul Departamentului de Apărare al SUA cum să intervină în cazul unor accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare

  • 28 Octombrie 2021 15:45
Salvatorii din R. Moldova, instruiți de formatori din cadrul Departamentului de Apărare al SUA cum să intervină în cazul unor accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare

În perioada 25 -29 octombrie, 40 de angajați IGSU participă în cadrul cursului de instruire „Operațiuni și management medical în caz de accidente chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN)”, cu scopul îmbunătățirii calității actului de intervenție în caz de astfel de accidente/incidente. Specialiștii IGSU sunt instruiți de către formatorii Agentei pentru Reducerea Amenințărilor din Domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA în baza programului de pregătire CBRN (C2).

Instruirea are loc la Centrul Republican de Instruire IGSU din capitală. Salvatorii au  parte de lecții practice și teoretice pentru a insuși tehnici de intervenție în caz de accidente și incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare, dar și principii de managementul medical în astfel de situații. Totodată angajații IGSU își testează abilitățile de intervenție și acordare ajutorului medical prin simularea scurgerii de substanțe chimice fiind utilizat echipamentul de cercetare chimică, decontaminare în masă, dar și echipamentul individual de protecție pentru astfel de accidente. La final, salvatorii vor susține un test de capacitate pentru a primi certificate de absolvire a cursului.  

Potrivit Inspectoratului  Programul de pregătire în domeniul CBRN (C2), evoluează sub egida Agenției și  este implementat în cadrul unui parteneriat cu Comandamentul European al SUA în șapte țări: Albania, Georgia, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Turcia și Ucraina. Cooperarea este orientată spre acordarea sprijinului pentru aceste state în ceea ce privește pregătirea pentru incidentele cu implicarea armelor de distrugere în masă, precum și îmbunătățirea relațiilor civil-militare. Programul C2 este implementat în Republica Moldova din 2015.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău