Salvatorii au atenționat cetățenii care se vor scălda în lacuri de Bobotează

  • 18 Ianuarie 2019 19:57
Salvatorii au atenționat cetățenii care se vor scălda în lacuri de Bobotează

Salvatorii au avertizat cetățenii care intenționează să se scalde în bazine acvatice deschise, conform unor tradiții de Bobotează. Aceștia trebuie să fie prudenți, îndeosebi în contextul prelungirii Codului Galben de gheață instabilă, precum și să respecte anumite reguli de securitate, transmite MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, scăldatul de Bobotează se va face doar în locurile special pregătite și amenajate cu această ocazie.

Totodată, este indicat ca în preajma acestor locuri să fie organizate ospătării ambulante cu băuturi și gustări ușoare fierbinți. Intrarea în apa rece se va face în grupuri mici, pentru a evita rupturile de gheață și accidentele cauzate de acestea. De asemenea, este interzis accesul minorilor fără supravegherea părinților.

În același timp, este categoric interzis la locul de scăldat consumul de băuturi alcoolice tari, scăldatul persoanelor în stare de ebrietate, celor care au anumite probleme de sănătate, mai ales bolnavilor cu maladii cronice respiratorii și cardiovasculare.

„Scăldatul de Bobotează are o semnificație ecumenică, care semnifică eliberare de păcate și curățenie trupească și sufletească, și nicidecum nu este un prilej de chef și ospățuri în aer liber”, au explicat pentru MOLDPRES mai mulți preoți. 

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc, sâmbătă, 19 ianuarie, Boboteaza, care semnifică Botezul Domnului în apa Iordanului. În această zi, în biserici vor fi oficiate liturghii și se va face agheasma. Cei mai curajoși enoriași se vor scălda în apa sfințită în lacuri, iazuri și alte bazine acvatice deschise, conform unei tradiții, care spune că astfel „oamenii își întăresc duhul și sunt norocoși tot anul”.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până pe 25 ianuarie Codul Galben de gheață instabilă. Potrivit hidrologilor, în perioada de referință, în râurile și bazinele acvatice din țară, gheața va fi instabilă și îmbibată cu apă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău