Salvatori din 13 țări se antrenează la Chișinău pentru intervenții în cazul unui cutremur care ar lovi Republica Moldova

  • 23 Februarie 2023 08:59
Salvatori din 13 țări se antrenează la Chișinău pentru intervenții în cazul unui cutremur care ar lovi Republica Moldova

În aceste zile, Republica Moldova găzduiește Exercițiul de Stat Major în cadrul Proiectului „Exerciții de masă pentru susținerea națiunii gazde a Uniunii Europene” EU-HNS TTX, se arată într-un comunicat al IGSU.

La evenimentul de lansare a aplicațiilor desfășurat pe 22 februarie a participat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, oficiali ai sistemului Protecției Civile din Palestina și Iordania, reprezentanți ai Delegației Comisiei Europene, dar și conducerea IGSU. Potrivit scenariului un cutremur de amploare cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter a lovit regiunea centrală a Republicii Moldova.
 
În urma acestuia mai multe clădiri din localități au fost prăbușite și avariate. Numărul răniților și a deceselor persoanelor este în creștere.
 
Totodată, au fost înregistrate avarii grave și prăbușiri în zona industrială, au fost afectate drumuri, poduri, dar și instalații de producere a energiei electrice. Reieșind din consecințele seismului, responsabilii de gestionarea situațiilor excepționale urmează să ia decizii pentru lichidarea efectelor dezastrelor, dar și reacționarea corectă în ameliorarea situației.
 
La exercițiu participă 13 țări dintre care: Belgia, Germania, Bulgaria, Suedia, Italia, Finlanda, Norvegia, Iordania, Palestina, România, Austria, Ungaria și Polonia, reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite, dar și experți străini în domeniul protecției civile.
Ministrul Afacerilor Interne a făcut un tur al atelierelor de lucru și a comunicat cu responsabilii de luare a deciziilor.
 
Oficialul a menționat că de capacitatea de gestionare a situațiilor de criză depinde siguranța populației. Informarea și educarea cetățenilor, dar și intervențiile calitative ale echipelor în misiuni este garantul securității.
 
Totodată, ministrul a reiterat că aceste aplicații ajută la formarea unei societăți mai reziliențe în situații excepționale, apropiind țara noastră de Mecanismul Protecției Civile al Uniunii Europene, exercițiul fiind o premieră în care se consolidează misiuni internaționale la scară largă.
 
Aplicațiile cu implicarea a peste 90 de specialiști se desfășoară la Centrul Republican de Instruire a salvatorilor și pompierilor din localitatea Răzeni, Ialoveni, în perioada 22-24 februarie 2023 și are loc în mod virtual. Aici, participanții își testează abilitățile de reacționare operativă și corectă în situații de criză.
 
Exercițiul de Stat Major vine în realizarea Proiectului susținut și finanțat de Uniunea Europeană cu genericul „Host Nation Support” și are menirea de a apropia Republica Moldova de Mecanismul Protecției Civile al Uniunii Europene.
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău