Șalaru: „Vrem să le oferim coridor verde rușilor să-și retragă trupele și armamentul din Trasnistria”
-
28 Octombrie 2016 16:25
Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere coridor verde pentru retragerea armamentului și militarilor ruși care staționează ilegal în regiunea transnistreană. Declarația îi aparține ministrului Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru.
Într-un interviu oferit postului Publika TV, Anatol Șalaru a precizat că acest coridor verde poate fi realizat cale terestră, traversând teritoriul ucrainean, pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, și chiar pe cale maritimă, prin intermediul portului Giurgiulești.
Ministrul Apărării a adăugat că se va întâlni în curând cu omologul său de la Kiev, Stepan Poltorak, pentru a discuta detalii cu privire la acest subiect.
„Vreau să vă spun un lucru în premieră. Am o relație foarte bună cu ministrul Apărării din Ucraina, Stepan Poltorak. Ne-am întâlnit de multe ori, discutăm. Urmează în curând să mai avem încă o întâlnire cu ministrul ucrainean pentru a definitiva procedura, coridorul verde. Putem avansa în aceste negocieri și trebuie să demontăm toate argumentele rușilor”, a declarat Anatol Șalaru.
Șeful Apărării a făcut referire la declarațiile lui Serghei Gubarev, ambasadorul cu misiuni speciale pentru negocieri în formatul 5+2. Gubarev a afirmat că Rusia nu-și retrage armamentul de la Cobasna, deoarece Ucraina nu va permite tranzitarea armamentului pe teritoriul său.
„Acum, am inițiat negocieri cu partea ucraineană. Noi putem organiza un coridor verde prin teritoriul Ucrainei, pentru ca Rusia să-și retragă tot armamentul și toți militarii din Transnistria”, a precizat Șalaru, subliniind: „Noi le asigurăm toate condițiile, numai să vrea!”.
În regiunea separatistă transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.
Total necunoscut europeanului de rând, satul Cobasna se află permament pe lista de „alarme roșii” a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care nu de puține ori a atras atenția Chișinăului că deține pe teritoriul Republicii Moldova o veritabilă bombă cu ceas. Dacă cele aproximativ 20.000 de tone (conform cifrelor făcute publice de organizațiile internaționale) de muniții rămase în depozit în urma destrămării URSS vor fi înghițite de un incendiu, Republica Moldova s-ar trezi subit în plin cataclism ecologic.
În acest depozit se păstrează moștenirea de arme a fostei armate a 14-ea, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.
Autoritățile de la Chișinău nu exclud furtul sistematic de muniții din depozit în scopuri de crimă organizată.
Sursa: infoprut.ro