Salariul pedagogilor va crește de la 1 ianuarie 2024. Dan Perciun: „Trebuie să facem mai mult cu resursele pe care le avem”

  • 25 August 2023 15:59
Salariul pedagogilor va crește de la 1 ianuarie 2024. Dan Perciun: „Trebuie să facem mai mult cu resursele pe care le avem”

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, spune că lefurile pedagogilor vor fi majorate de la 1 ianuarie, așa cum se întâmplă în cazul tuturor bugetarilor. Deși recunoaște că salariile de astăzi ale profesorilor sunt insuficiente, oficialul a dat înțeles că nu vor fi creșteri spectaculoase, invocând insuficiența resurselor financiare. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unei intervenții live pe Facebook, transmite Radio Chișinău.  

„Aș vrea să precizez că atunci când vorbim despre majorări semnificative, spectaculoase, de 30, 40 sau 50 la sută a salariului, trebuie să înțelegem foarte bine că, realist vorbind, acestea nu se vor produce atât timp cât nu vom face uz mai eficient de resursele financiare care sunt alocate sistemului nostru educațional. 

Trebuie să facem mai mult cu resursele pe care le avem, să le cheltuim mai responsabil, și aici Ministerul va avea o abordare stimulativă, după cum menționam anterior: vom oferi stimulente pentru părinții care vor alege să-și dea copiii la școli mai bune din apropiere, vom investi masiv în cel puțin o școală la nivelul unui raion pentru ca ea să corespundă standardelor și să devină un pol de atracție pentru părinți și copii, să asigure educație de calitate. Dacă vom reuși să facem lucrul ăsta suficient de rapid, vom avea și resurse necesare ca să putem să ajungem acel nivel de salarizare pe care și-l dorește toată lumea”, a declarat ministrul.

Amintim că sporul salarial pentru cadrele didactice din învățământul general va fi acordat în baza rezultatelor evaluării performanțelor profesionale.

Noile reguli de evaluare sunt prevăzute în metodologia aprobată recent de Ministerul Educației și Cercetării.

Documentul vizează toate cadrele didactice, psihologii școlari, psihopedagogii, directorii de școli primare, gimnazii și licee și are drept scop asigurarea transparenței și corectitudinii procesului de evaluare a performanțelor profesionale.

 

 



Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău