Salariul mediu net din România a urcat la 4.876 de lei în luna februarie

  • 14 Aprilie 17:05
Salariul mediu net din România a urcat la 4.876 de lei în luna februarie

Salariul mediu net din România a urcat în luna februarie la 4.876 de lei ( circa 19 500 lei moldovenești ), în creștere cu 17 lei ( circa 70 lei moldovenești ) față de luna precedentă, arată datele publicate astăzi, de Institutul Național de Statistică.

Cele mai mici valori sunt în continuare în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, iar cele mai mari în tehnologia informației, transmite Radio România Actualități.

Raportat la evoluția prețurilor de consum, câștigul salarial mediu a fost în realitate ușor mai mic, față de cel din ianuarie, dar comparativ cu februarie, anul trecut, a crescut cu 14 procente.

”Salariile cresc robust. Dacă ne uităm la evoluția salariului net la nivelul lunii februarie, față de februarie anul trecut, creșterea este de peste 14%. Este destul de mult, mai mult decât dublu, aș spune, față de inflație, deci se câștigă putere de cumpărare. Practic, în 2023 și început de 2024, s-a câștigat putere de cumpărare și s-a și recuperat toată puterea de cumpărare pierdută în anul 2022.

În acest an, mă aștept ca această creștere a salariului în economie să continue. Va fi sprijinită, foarte probabil și de creșterea salariului minim pe economie și cred că, la finalul anului, va rămâne exprimată în două cifre, creșterea de salariu net. Cred că ne așteaptă o impozitare substanțială anul viitor și probabil atunci se va pierde puterea de cumpărare prin impozitare!, a declarat Adrian Codîrlașu, analist financiar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău