Salariile și pensiile pentru lunile decembrie-ianuarie ar putea întârzia, atenționează deputatul Alexandru Slusari

  • 13 Decembrie 2020 17:42
Salariile și pensiile pentru lunile decembrie-ianuarie ar putea întârzia, atenționează deputatul Alexandru Slusari

Salariile și pensiile pentru lunile decembrie-ianuarie ar putea întârzia, iar alte cheltuieli bugetare nu vor fi posibile, atenționează deputatul Platformei DA Alexandru Slusari.

El se referă la faptul că, în lipsa unui acord cu FMI, 4,4 miliarde de lei din parte Fondului și a Uniunii Europene nu vor ajunge în acest în R. Moldova. Înlipsa acestui sprijin, soldul la 31.12.2020 pe conturile trezoreriei va fi estimat la maxim 2 miliarde de lei, iar lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor este nevoie de aproximativ 3,5 miliarde de lei, remarcă parlamentarul. Luna ianuarie, tradițional, este cea mai problematică pentru Ministerul Finanțelor sub aspectul acumulării veniturilor. În acest context există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri, iar alte cheltuieli bugetare în perioada imediat următoare în general nu vor fi posibile, susține deputatul Alexandru Slusari.

Mai mult ca atât, el susține că și proiectul bugetului 2021 este abordat într-o manieră riscantă de către Guvern. „Acele 4,4 mlrd. lei sunt introduse în proiectul bugetului ca sursă de acoperire a deficitului bugetar. Dar deja este evident că guvernul Dodon nu este capabil să acceseze fonduri externe, iar în contextul alegerilor anticipate există o probabilitate sporită că următorul executiv plenipotențiar va fi instituit în Moldova nu mai devreme de luna iunie, programele cu donatorii apărând, în cel mai bun caz, în toamna anului 2021.

În acest context, deputatul Platformei DA cere ca guvernul Chicu să revizuiască mai multe cheltuieli bugetare, precum majorări substanțiale de finanțare a instituțiilor de forță, construirea și reparația unor ambasade și judecătorii, procurarea automobilelor pentru instituțiile bugetare etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău