Salariile cele mai mari și cele mai mici din Europa

  • 15 Aprilie 2015 11:39
Salariile cele mai mari și cele mai mici din Europa

Salariile din Danemarca sunt de zece ori mai mari ca cele din Bulgaria.

În timp ce în această țară nordică se câștigă în medie 35 euro pe oră, în țara de pe tărmul Mării Negre retribuția scade până la 3,2 euro, potrivit datelor publicate recent de Eurostat, oficiul european de statistică. Cele două țări se află la extreme și din perspectiva ansamblului de costuri laborale, care includ cotizațiile sociale și alte tipuri de costuri: 40,3 și respectiv 3,8 euro.

Între țările cu cele mai mari salarii pe oră se află Irlanda, deși a fost unul din statele cele mai pedepsite de criză. Alături de Danemarca se află Luxemburg (31 euro) și Belgia (28,2). Apoi vine vechiul tigru celt, urmat de Olanda, Finlanda, Germania, Austria și Franța.

Criza a provocat unele schimbări în clasificare. Irlanda era în 2008 a treia țară din Uniune cu cele mai mari salarii pe oră, după Danemarca și Luxemburg, iar acum a pierdut o poziție.

Unde nu au avut loc schimbări în acești ani este ranking-ul țărilor cu cele mai mici remunerații. Bulgaria, România, Lituania și Letonia erau în anul 2008 pe ultimele locuri ale acestei clasificări și așa sunt și în 2014.
Pozițiile se schimbă când se adaugă la salariu cotizațiile pentru Securitatea Socială și alte costuri laborale.

În acest caz, Danemarca rămâne pe primul lor, cu toate cotizațile sale reduse. Urcă totuși țări ca Luxemburg sau Franța, în timp ce altele, unde sarcinile sociale sunt mai mici, coboară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău