Salarii mici și controale excesive - autoritățile publice locale nu pot atrage tineri specialiști

  • 23 Februarie 2018 16:04
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile publice locale din R. Moldova se plâng de controalele administrative excesive și de salariile mici, pe care le primesc funcționarii de la primării. Aceste probleme au fost discutate vineri, 23 februarie, de reprezentanții Congresului Autorităților Locale și de membrii Guvernului. Premierul Pavel Filip le-a spus primarilor că știe despre problemele lor și a insistat pe crearea un instrument de comunicare cu autoritățile publice locale. 

Controlul administrativ excesiv este una dintre probleme care îi preocupă pe reprezentanții autorităților publice locale, susține primarul orașului Strășeni, Valentina Casian.

„Atunci când Procuratura vine în baza unei simple cereri, vine de zece ori la primărie și din cei cinci funcționari îi cheamă pe trei peste o zi, atunci nu știu cum să mai lucrăm în asemenea condiții. Solicitarea noastră este să fie revizuită și redus controlul acesta administrativ și să fie revizuite temeiurile atragerii la răspundere penală și administrativă atât a aleșilor locali, cât și a funcționarilor, pentru că este imposibil să lucrăm în astfel de condiții.”

Salariile mici pe care le primesc angajații administrației publice locale sunt o altă problemă. Din cauza remunerări mici, unii angajați părăsesc locul de muncă, iar tinerii specialiști nu sunt tentați să muncească în primării.

„Un funcționar public care e angajat acuma în primărie primește 2200 de lei, adică are salariul calculat de 2600 de lei, dar primește 2200. Maximum de salariu pe care îl poate primi, cu adaosul de grade, categorii este de 3800. Cu așa salarii, oamenii nu se rețin mult. O să fugă oamenii toți de la țară la oraș, dacă o să le plătim așa salarii”, a constatat primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu.

Primarii au subliniat și necesitatea descentralizării financiare și spun că de multe ori nu au suficiente fonduri pentru a participa la diverse proiecte.

Premierul Pavel Filip a declarat că reprezentanții Guvernului cunosc problemele cu care se confruntă primăriile.

Cred că împreună cu colegii cunoaștem unele probleme și de ce nu a putut fi efectuată până la capăt această descentralizare, pentru că lucrurile trebuie privite în complexitate. Trebuie să fie și capacitatea umană și capacitatea financiară. Ele pot fi depășite printr-un dialog constructiv.”

Reprezentanții Guvernului și ai CALM vor stabili o platformă de comunicare pentru a discuta problemele cu care se confruntă autoritățile locale și felul în care acestea ar putea fi soluționate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău