238 de accidente de muncă, înregistrate de la începutul anului curent. Salariatul are dreptul să refuze efectuarea lucrării dacă există pericol pentru sănătate

  • 22 Iunie 2021 14:24
238 de accidente de muncă, înregistrate de la începutul anului curent. Salariatul are dreptul să refuze efectuarea lucrării dacă există pericol pentru sănătate

În cazul existenței unui pericol pentru viața ori sănătatea angajatului, salariatul este în drept să refuze efectuarea lucrării până la înlăturarea factorilor de risc. Pentru a preveni accidentele la serviciu, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează angajatorii să asigure locurile de muncă în corespundere cu cerințele de securitate și sănătate în muncă, transmite IPN.

Victor Țurcan, șef de direcție la Inspectoratul de Stat al Muncii, a precizat că, de la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate 238 de accidente de muncă, în care au avut de suferit 258 de salariați, cu 21 mai mulți față de perioada similară a anului trecut. De la începutul anului, s-au produs 37 de accidente mortale, comparativ cu 33 în perioada analogică a anului 2020. Totodată, accidente grave, cu pierderea incapacității temporare de muncă, au fost 15.  


Responsabilul de la Inspectoratul de Stat al Muncii a precizat că cele mai multe accidente de muncă se înregistrează în construcții. Patru persoane au fost accidentate săptămâna trecută la Chișinău, căzând de la înălțime în timpul efectuării unor lucrări în construcții. Odată cu începutul sezonului de recoltare, se înregistrează mai multe accidente de muncă și în agricultură. Săptămâna trecută s-au produs și trei accidente grave în sectorul energetic, în cadrul reparațiilor rețelelor electrice. Trei angajați au fost traumatizați grav, ca urmare a acestor accidente, iar nenorocirea s-ar fi produs din cauza angajatorilor, care nu au coordonat activitățile de reparație a rețelelor electrice. Un număr mare de accidente de muncă se produc și în domeniul transport, a subliniat Victor Țurcan.

Potrivit șefului de direcție de la Inspectoratul de Stat al Muncii, sporirea numărului de accidente la locul de muncă este cauzată și de o lacună care există în legislație – inspectorii de muncă pot efectua controale inopinate la întreprindere doar dacă există petiții din partea salariaților, iar controlul se face doar pe segmentul indicat în plângere. O bună parte a inspecțiilor sunt planificate și se publică pe site-ul Inspectoratului. De obicei, angajatorul care admite munca la negru sau angajează ilegal minori, le spune să stea acasă acestor persoane, în zilele în care se fac controale sau, în general, întreprinderea nu activează în ziua controlului, a relevat Victor Țurcan.

În cazul unor accidente grave și mortale, angajatorilor bănuiți li se deschid dosare penale. În celelalte cazuri, se aplică amendă. Potrivit articolului 55 al Codului Contravențional, încălcarea de către angajator a legislației privind securitatea și sănătatea în muncă se sancționează cu amendă de la 100 la 200 de unități convenționale (5000-10000 de lei), aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 250 la 400 de unități convenționale (12500-20000 de lei), aplicată persoanei juridice. Aceleași încălcări săvârșite asupra minorului se sancționează cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale (12000 -15000 de lei), aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 400 la 500 de unități convenționale (20000-25000 de lei), aplicată persoanei juridice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău