Sala în care Sfatul Țării a votat Actul Unirii, gazda unei conferințe
-
03 Aprilie 2013 11:14
O conferință consacrată împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România de la 1918 are loc miercuri, 27 martie, la Chișinău.
La ea participă istorici din Republica Moldova și România, care au menționat importanța acesteui act istoric pentru populația dintre Prut și Nistru, dar și pentru istoria Europei în general.
Conferința s-a desfășurat chiar în sala în care Sfatul Țării a votat acum 95 de ani Actul Unirii. Vorbitorii au menționat că Unirea din 1918 i-a permis populației Basarabiei să scape de ororile regimului bolșevic care se instaura în acea perioadă la est de Nistru. În același timp, potrivit istoricului Gheorghe Negru, și după 95 de ani, criza identitară din Republica Moldova rămâne nerezolvată.
Unirea de la 27 martie 1918 a început procesul de constituire a României moderne, iar Basarabia a avut un rol important în acest proces, potrivit directorului Institutlui Cultural Român din Chișinău, Petre Guran. Conștiința românească s-a născut în Basarabia, a declarat Petre Guran.
Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima provincie aflată sub ocupație străină care s-a unit cu vechiul regat. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a ocupat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.