Sabia purtată de Napoleon când a pus capăt Revoluției Franceze a fost vândută în SUA

  • 08 Decembrie 2021 11:30
Sabia purtată de Napoleon când a pus capăt Revoluției Franceze a fost vândută în SUA

Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 1799 și cinci arme de foc care i-au aparținut împăratului francez, mort în exil în urmă cu 200 de ani, au fost vândute la licitație în Statele Unite pentru suma de peste 2,8 milioane de dolari, relatează AFP și Agerpres.

Lotul, format dintr-o sabie și cinci pistoale ornamentate, a fost vândut pe 3 decembrie, la o licitație prin telefon, de casa Rock Island Auction Company din Illinois, unui cumpărător rămas anonim, a declarat președintele companiei Kevin Hogan.

Lotul fusese estimat la o valoare între 1,5 și 3,5 milioane de dolari. Pentru suma de 2,87 milioane de dolari, „cumpărătorul armelor care i-au aparținut lui Napoleon duce acasă o piesă istorică foarte rară”, a spus Hogan.

Sabia, aflată în teacă, piesa centrală a colecției, a fost creată în atelierele de la Versailles de armurierul Nicolas-Noël Boutet și a fost „purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 9 noiembrie 1799”, potrivit casei de licitații Rock Island Auction Company, care se prezintă drept „numărul unu mondial la vânzările la licitație de arme de foc, arme albe și echipament militar de colecție”.

Istoricii consideră că această lovitură de stat a marcat sfârșitul oficial al Revoluției Franceze.

Încoronat împărat pe 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte i-a oferit sabia sa generalului Jean-Andoche Junot. După moartea acestuia, arma s-a aflat la un muzeu din Londra, apoi în posesia unui colecționar american.

Casa de licitații a reamintit că în 2007, „sabia purtată de (primul consul Bonaparte) în bătălia de la Marengo (împotriva trupelor austriece, în iunie 1800, în Piemont, Italia) fusese vândută la licitație pentru suma de 6,5 milioane de dolari”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău