Saakașvili la Odesa, șansa Republicii Moldova (Ziarul de Gardă)

  • 04 Iunie 2015 09:45
Saakașvili la Odesa, șansa Republicii Moldova (Ziarul de Gardă)

Revista presei din 4 iunie 2015

Ziarul de Gardă consideră că venirea lui Saakașvili la Odesa este o șansă nu doar pentru Ucraina ci și pentru Republica Moldova. ”Chișinăul are, în sfârșit, după 23 de ani, la mai puțin de 200 de kilometri distanță, în cel mai important centru administrativ de la frontierele sale de est, un partener de dialog, cu care se poate înțelege, scrie publicația. Numirea fostului președinte georgian în funcția de guvernator al regiunii Odesa, a șocat mai multă lume și a dat peste cap mai multe scenarii rusești, legate de războiul cu Ucraina, punând în alertă strategii ruși care aveau deja planuri bătute în cuie pentru această vară nu doar în privința Ucrainei, dar și a Republicii Moldova. Ultimul scenariu, în acest sens, pe care-l scoteau rușii acum două săptămâni în presă, presupunea ocuparea Odesei și încorporarea ei într-o „regiune comună cu Republica Moldova, Găgăuzia, Taraclia și Transnistria”.

Premierul Chiril Gaburici recunoaște că pe parcursul a 100 de zile de mandat nu a reușit să realizeze prea multe, deoarece a avut nevoie de timp pentru adaptare, scrie EVZ.  El a declarat la TV Moldova 1 că principala sa prioritate este eradicarea corupției și că instituțiile statului trebuie să fie mai eficiente. Totodată, Chiril Gaburici a optat pentru formarea unei alianțe majoritare în Parlament.

Timpul îl citează pe ambasadorul Statelor Unite la Chișinău James D. Pettit care, de asemenea, a semnalat într-un interviu că principala problema din Republica Moldova rămâne corupției. El susține că o soluție ar fi "elaborarea unei structuri guvernamentale care ar putea face dificil să fii corupt".

Ziarul Național scrie despre demisia fostului ministru comunist Artur Cozma din funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Acesta a scris o cerere de demisie și i-a lăsat-o la Partidul Comuniștilor, dar după o discuție avută cu Vladimir Voronin, Artur Cozma susține că „a greșit” și că nu mai demisionează. El confirmă faptul că Voronin i-a reproșat că a votat pentru suspendarea emisiei postului rusesc de televiziune „Rossia 24”, retransmis în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău