Saad Hariri a sosit la Paris, unde va fi primit de președintele Emmanuel Macron

  • 18 Noiembrie 2017 11:36
Saad Hariri a sosit la Paris, unde va fi primit de președintele Emmanuel Macron

Premierul demisionar libanez Saad Hariri a sosit sâmbătă dimineață la Paris, unde urmează să aibă o întâlnire cu președintele francez Emmanuel Macron, informează agențiile de presă internaționale.

''Premierul a sosit'', a declarat o sursă apropiată familiei Hariri pentru dpa, fără a oferi alte detalii.

Postul de televiziune libanez Future TV a difuzat imagini cu un convoi de mașini care părăsea aeroportul parizian Le Bourget, unde a aterizat avionul lui Hariri.

Aceasta este prima deplasare peste hotarele Arabiei Saudite pe care o efectuează Saad Hariri după anunțul demisiei sale, pe 4 noiembrie la Riad, și are loc pe fondul speculațiilor conform cărora el a fost ținut în arest de către autoritățile saudite.

Președintele Libanului, Michel Aoun, a anunțat că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în țară, în timp ce mișcarea șiită Hezbollah a susținut că Riadul l-a forțat pe premierul libanez să demisioneze.

Franța, fostă putere colonială, a făcut presiuni asupra lui Saad Hariri pentru a reveni în Liban și a-și clarifica poziția legată de demisie.

Anunțul demisiei premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu. Libanul a fost scena unui război civil între anii 1975 și 1990 și implicat într-un conflict cu vecinul său de la sud, Israel, în 2006.

După izbucnirea războiului din Siria, mulți s-au temut că acest conflict ar putea agrava situația politică din Libanul vecin.

Tatăl lui Saad Hariri, fostul premier Rafiq Hariri, a fost asasinat într-un atac cu mașină-capcană în anul 2005. În acest caz, un tribunal internațional a condamnat la închisoare cinci membri ai mișcării șiite libaneze Hezbollah.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău