S-a stins din viață artistul plastic Mihai Mireanu

  • 16 Ianuarie 19:55
S-a stins din viață artistul plastic Mihai Mireanu

Artistul plastic Mihai Mireanu, Maestru în Artă, laureat al mai multor premii naționale și internaționale, s-a stins din viață astăzi dimineață, 16 ianuarie, la vârsta de 71 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, artistul plastic Virginia Mireanu, soția regretatului pictor a afirmat că acesta s-a stins din viață după ora 7 dimineața, la Spitalul de Urgență, unde fusese internat la 13 ianuarie, fiind infectat de COVID.

”Ultima lui dorință a fost să fie înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească. Avea multe planuri de creație. În afară de pictură, făcea ziaristică și literatură. A scris nuvele și un roman, pe care visa să-l editeze. În 2020, a editat cartea ”Dulcea copilărie”, despre copilăria sa și cea a semenilor săi din satul natal. Lucra la monografia satului. Ultima sa expoziție a fost în septembrie 2020, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, a mai spus Virginia Mireanu.

La rândul său, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a menționat că Mihai Mireanu a fost un participant activ la viața culturală din țara noastră. ”Creația artistului împărtășește un concept estetic bazat pe tradiție și pe explorările artei contemporane, pe figurativ și nonfigurativ. Raporturile valorice bazate pe alb și negru sunt completate de un spectru larg al culorilor inspirate din peisajul natal. Mihai Mireanu a fost pasionat de viața strămoșilor și influențat de creația lui Mihai Grecu. A activat în domeniul picturii de șevalet și a practicat diverse tehnici, precum uleiul, pastelul, acrilul ș.a. Făcea și caricatură”, a remarcat Florina Breazu.

Pe când era în viață, Mihai Mireanu  a afirmat pentru MOLDPRES, în cadrul unui vernisaj că a pictat mult în R. Moldova și România. ”Lucrările mele sunt, în mare parte, cam întunecate, pentru că așa a fost viața mea. Culoarea albastră este cea mai aproape de mine”, a subliniat atunci regretatul pictor.

Mihai Mireanu s-a născut la 8 februarie 1949 în comuna Olănești, raionul Ștefan Vodă. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din  Chișinău. În 1985 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A avut mai multe expoziții în R. Moldova și România. A fost distins cu premii la numeroase concursuri naționale și internaționale. Lucrările sale se păstrează în colecții publice și private din R. Moldova, România,  Federația Rusă, Franța, Canada, Italia, Israel, Germania, SUA și din alte țări. În 2010, lui Mihai Mireanu i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
17
Sun
17
Mon
18
Tue
19
Wed
14

Curs oficial BNM 14 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3937 -0.1393
USD 17.7253 -0.0353
RON 4.3418 -0.0295
UAH 0.6416 -0.0007
RUB 0.2382 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău