S-A SCUMPIT PETROLUL. Rusia ia o gură de oxigen
-
05 Iunie 2015 09:51
De două ori în ultimele săptămâni prețul pe barilul de petrol a sărit peste 60 de dolari.
Asadar, OPEC considera ca strategia sa de a lasa pretul petrolului sa scada fara sa reduca si productia a dat roade. Ministrii tarilor care sunt membre OPEC afirma ca viitorul este roz si ca pretul pe baril se va stabiliza la 65 de dolari, cu mult peste nivelul de acum sase ani atunci, cand, in luna ianuarie a anului 2009, un baril ajungea sa coste 45 de dolari. Marele castigator al acestei cresteri de pret este Rusia ale carei previziuni economice, sumbre la inceputul anului, au inceput sa se imbunatateasca, scrie Europolitics.ro
Care este strategia OPEC-ului?
Cu toate ca mai mult membri ai OPEC se chinuie sa supravietuiasca dupa ce pretul pe baril a scazut de la 100 de dolari, acestia considera ca mult mai corect ar fi un pret de 75-80 de dolari pe baril. Irak, Venezuela si Angola sunt printre cei mai mari sustinatori ai acestui pret. Daca s-ar intampla acest lucru, atunci producatorii americani de petrol de sist vor fi avantajati si incurajati sa isi creasca productia.
Dupa ce la sfarsitul anului trecut giganti financiari precum Goldman Sachs si o groaza de analisti economici anticipau prabusirea pretului pe baril la 20 de dolari, aceiasi analisti afirma acum ca trendul este ca, la finalul anului 2016, pretul sa se stabilizeze la 70 de dolari pe baril.
In noiembrie anul trecut, OPEC a anuntat ca isi va mentine productia de 30 de milioane de barili pe zi in ciuda scaderii preturilor. De-atunci, Arabia Saudita si Irak si-au marit cantitatea de petrol produsa, ajungandu-se ca membrii OPEC sa produca 31 de milioane de barili de petrol pe zi.
Inainte de intalnirea de la Viena pe care OPEC o va avea vineri, ministrii tarilor implicate in acest cartel nu isi vor propune sa fixeze un anumit pret al petrolului insa vor mentine cotele de productie care vor ajuta preturile sa ramana la un nivel scazut. In plus, OPEC trebuie sa nu dea impresia ca, fixand un anumit pret, isi propun sa atace industria americana producatoare de petrol de sist.
Economia Rusiei ia o gura de oxigen
Mentinand pretul sub 80 de dolari pe baril, OPEC impiedica alte tari producatoare de petrol, precum Rusia, sa avanseze cu alte proiecte de exploatare, precum cel din zona Arctica intrucat, la 65 de dolari barilul, aceste proiecte nu mai sunt viabile economice. Rusia este, insa, una dintre tarile care are cele mai scazute costuri in industria producatoare de petrol dar veniturile guvernului de la Kremlin au fost subtiate dupa prabusirea pretului de la sfarsitul lui 2014 si inceputul acestui an.
Pe de alta parte, Banca Mondiala a previzionat ca economia Rusiei nu va mai fi intra atat de rapid in recesiune asa cum se anticipase la sfarsitul anului trecut. Economia Rusiei care a fost zdruncinata serios de scaderea preturilor la energie in ultimul an si de sanctiunile Vestului incepe sa isi imbunatateasca rezultatele datorita revenirii modeste a pretului la petrol. Rubla a inceput sa se intareasca iar inflatia sa scada. Ca rezultat, Banca Nationala a Rusiei va putea sa isi relaxeze politica monetara si sa imbunatateasca rezultatele economice.
Banca Mondiala estima ca PIB-ul Rusiei se va contracta cu 3,8% insa, acum, a revenit si a afirmat ca PIB-ul va avea o scadere de 2,7%. In 2016 se estimeaza ca Rusia va reveni la crestere economica, ce va fi de 0,7%. Prin comparatie, intr-un raport anterior, Banca Mondiala preciza ca in 2016 PIB-ul se va contracta cu 0,3%.
Si totusi… ar putea sa scada din nou pretul barilului de petrol?
Supraproductia generata de companiile americane de petrol de sist a fost unul dintre factorii decisivi la colapsul pretului petrolului in vara lui 2014. Asa ca, in anul 2015, gigantii petrolieri si-au facut tot felul de calcule pentru a-si ajusta costurile si sa se adapteze la noile realitati. Toti producatorii americani de petrol de sist si-au taiat la sange bugetele, diminuandu-si bugetul pentru cheltuielile de capital cu pana la 70%.
Aceasta diminuare a atras dupa sine si scaderea cu 50% a platformelor petroliere pe care se lucreaza dar asta nu a insemnat ca a scazut si productia. Ba din contra. Toate estimarile arata ca productia de petrol de sist va ramane constanta.
In plus, daca pretul barilului de petrol se va stabiliza la 65 de dolari, multe companii americane producatoare de petrol de sist isi vor redeschide platformele petroliere pe care tocmai le-au inchis.
Scenariul unei noi scaderi a pretului la petrol cuprinde multi de “daca” si arata asa: daca producatorii de petrol de sist isi reiau productia din platformele petroliere inchise, daca cererea din Europa pentru acest produs va scade, daca OPEC si sauditii vor continua sa isi creasca productia de petrol iar China va tot acumula petrol in stocurile sale, atunci pretul petrolului s-ar putea prabusi pentru a doua oara in acest an la 40 de dolari pe baril.
In timp ce companiile petroliere se chinuie sa supravietuiasca inundand pietele cu petrol, cea mai buna defensiva a lor ramane sa produca pe cat de mult petrol pot deoarece in orice moment aceasta operatiune poate sa devina profitabila.