S-a scandat „Unire!” și s-a intonat, cu lacrimi în ochi și mâinile pe inimi, „Limba Noastră” și „Deșteaptă-te Române” (Revista presei)

  • 26 Martie 2018 10:00
S-a scandat „Unire!” și s-a intonat, cu lacrimi în ochi și mâinile pe inimi, „Limba Noastră” și  „Deșteaptă-te Române” (Revista presei)

„Moldovenii încă mai cred că Basarabia poate fi România: Aici nu se vede niciun viitor fără România-mamă”, titrează Adevărul. Zeci de mii de oameni au sărbătorit la Chișinău centenarul unirii Basarabiei cu România. A fost prima manifestație aniversară din acest an. Nu s-a făcut pod de flori peste Prut, dar s-a decis: să se înfăptuiască unirea până la iarnă, scrie Adevărul.

Ș

Și Evenimentul Zilei relatează că „mii de oameni s-au adunat, duminică, în Piața Marii Adunări Naționale la „Marea Adunare Centenară”, exprimându-și astfel dorința de a se reuni cu Patria-Mamă. Participanții au scandat „Unire!” și au intonat, cu lacrimi în ochi și mâinile pe inimi, imnul Republicii Moldova, „Limba Noastră” și cel al României „Deșteaptă-te Române”. Participanții la Marea Adunare Centenară din centrul Chișinăului au votat unanim, la sfârșitul evenimentului, o Proclamație pentru Unire, prin care cer parlamentarilor de la București și Chișinău să se întrunească la 27 martie și să aprobe o declarație care să prevadă implicarea autorităților celor două state românești pentru reîntregirea națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Tema Unirii nu mai este, nu mai poate fi o temă tabu, scrie în EVZ jurnalista Natalia Hadârcă. Despre aceasta se vorbește la toate nivelurile, începând cu Academia de Științe și terminând cu discuțiile dintre vecini la un pahar de vorbă. Problema Unirii a fost tranșată la nivel de consilii locale, de instituții de învățământ. Problema discutată acum este: cum să facem Unirea, nu dacă trebuie sau când să o facem? Marea Adunare Centenară de duminică a demonstrat că putem fi o forță atunci când suntem animați de o idee măreață, nu neapărat să ne împingă din spate primejdia care ne paște”, scrie Evenimentul Zilei.

 „Mii de cetățeni au participat la Marea Adunare Centenară din centrul Chișinăului, pentru a sărbători 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, scrie și Ziarul Național. Primari din localitățile care au votat declarații de reUnire de pe ambele maluri ale Prutului au vorbit în fața manifestanților, dar și politicieni de la Chișinău și București, care s-au arătat convinși că Unirea R. Moldova cu România poate avea loc chiar în anul Centenarului, după modelul german, adică prin votul ambelor parlamente de la Chișinău și București”.

„Fostul președinte, Traian Băsescu, a cerut duminică, 25 martie, la Chișinău, Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova să voteze unirea celor două țări, în cinstea Centenarului Unirii”, mai reține publicația.

„SURPRIZA de la Marea Adunare Centenară: Dorin Chirtoacă, aplaudat îndelung înainte de a lua cuvântul, titrează Ziarul Național. A venit timpul să trecem liber Prutul, fără vamă și grăniceri. Așa cum locuitorii Berlinului au dat jos zidul de la Berlin, așa și noi trebuie să dăm jos zidul de la Prut!”, a spus Dorin Chirtoacă.

Timpul scrie că „un mesaj instigator la ură a fost publicat de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon pe pagina sa de facebook. Dacă socialiștii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege, a declarat el ca reacție la Marea Adunare Centenară.

Ziarul de Gardă reține declarația primarului de la Sadova. Localitatea de baștină a lui Igor Dodon, satul Sadova, raionul Călărași, a semnat  declarația simbolică de unire cu România la 10 martie curent. Chiar dacă, personal, se declară un adept al unirii cu România, Vladimir Susarenco afirmă că din poziția de primar nu poate să-și impună punctul de vedere, deoarece, spre deosebire de Igor Dodon, este un primar al tuturor localnicilor, indiferent de preferințe politice. „Președintele trebuie să cheme la muncă și unitate, nu la divizarea în două tabere politice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău